KRISE:  Situasjonen på den krigsherjede Gazastripen er desperat, melder flere hjelpeorganisasjoner. Israel lover nå å åpne opp en «humanitær korridor».   AFP PHOTO/SAID KHATIB
KRISE: Situasjonen på den krigsherjede Gazastripen er desperat, melder flere hjelpeorganisasjoner. Israel lover nå å åpne opp en «humanitær korridor». AFP PHOTO/SAID KHATIBVis mer

Israel åpner for nødhjelp til Gazastripen

Tillater «humanitær korridor» med mat og medisiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no/ NTB): Israel vil tillate at det åpnes en «humanitær korridor» inn til Gazastripen, opplyser statsminister Ehud Olmerts kontor.

Forslaget er fremmet av militære ledere og innebærer at hjelpeforsyninger periodevis skal få slippe inn til visse områder av Gazastripen.

En rekke hjelpeorganisasjoner melder om kriselignende tilstander blant de sivile i området, blant disse Røde Kors.

— Det er nå en ekstrem situasjon i Gaza, som følge av 18 måneders blokade og ti dagers uavbrutte kamphandlinger. Altfor mange sivile dør som en direkte følge av kamphandlingene, og vi får ikke inn nok forsyninger til å dekke behovene, sier Bernt G. Apeland, kommunikasjonssjef i Norges Røde Kors, i en uttalelse.

Apeland mener at partene som et minimum må gi full tilgang til humanitær assistanse over grensene.

De første hjelpeforsyningene vil trolig få slippe inn i Gaza i dag.

Våpenhvile vinner støtte
Samtidig er en internasjonal våpenhvileplan i ferd med å vinne internasjonal støtte. FNs sikkerhetsråd har møttes i New York for å finne en løsning på krigen.

Et utkast til en våpenhvileavtale som er utarbeidet av Egypts president Hosni Mubarak har fått støtte av palestinernes president Mahmoud Abbas, ifølge Sky News. Utenriksminister Condoleezza Rice har også støttet forslaget.

- Det haster å få på plass en våpenhvile som kan vare, og som kan gi ekte sikkerhet, sier hun.  Hun legger imidlertid til at våpenhvilen må være «varig og med substans» slik at Israel ikke blir offer for flere rakettangrep.

FNs generalsekretær Ban Ki Moon sier han skal reise til Israel og Palestinske territorier neste uke og at det er vesentlig å få på plass en fredsavtale innen da.

Kampene forsetter
På tross av glimt av håp om fred, fortsatte kampene med uforminkset styrke i natt.

Israel opplyser at de har utført 30 luftangrep bare i natt. Gjennom hele natten kunne man høre eksplosjoner fra krigsområdet, melder BBC.

Over 600 palestinere skal ha mistet livet siden krigshandlingene startet for 11 dager siden.

Det verste angrepet på sivile fant sted i går, da 30 personer mistet livet i et angrep som rammet en FN-skole nord på Gaza.

SKAL FÅ HJELP:  Hjelpeforsyninger skal få slippe inn til de sivile.  Foto: REUTERS/Suhaib
SKAL FÅ HJELP: Hjelpeforsyninger skal få slippe inn til de sivile. Foto: REUTERS/Suhaib Vis mer