Israel avfeier Obamas bosettingskrav

USA vil ha full stopp.

MED KRAV TIL ISRAEL: Barack Obama. Foto: REUTERS/Larry Downing/Scanpix
MED KRAV TIL ISRAEL: Barack Obama. Foto: REUTERS/Larry Downing/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Motsetningene mellom USA og Israel blir stadig større. Israels regjering avfeier USAs krav om full stans i byggingen av nye bosetninger i de okkuperte palestinske områdene.


Mark Regev, talsmann for den israelske regjeringen, sa torsdag at bosetningene må få lov å leve et «normalt liv», og med det mener han at det vil bli bygget nye boliger innen de etablerte boområdene i takt med befolkningsveksten.

USA på sin side krever full byggestans i de jødiske bosetningene på Vestbredden.

- President Barack Obama har gjort det helt klart for israelerne at han ikke godtar noen unntak, sier utenriksminister Hillary Clinton.

- Han ønsker en slutt på bosetningene. Ikke noen bosetninger, ikke noen utposter, ikke forventet naturlig vekst, slår Clinton fast.

- Obama var helt klar på dette da han hadde besøk av statsminister Benjamin Netanyahu 18. mai, sier hun.


Abbas møter Obama

Det er musikk i ørene på palestinernes president Mahmoud Abbas, som torsdag kveld skulle møte Obama i Washington, og der spørsmålet om bosetninger står høyt på dagsorden.

Abbas trenger all den støtte han kan få. Mandatet hans utløp for fire måneder siden, hans Fatah-bevegelse er splittet, han har ikke kontroll over Gazastripen, og mange palestinere mener han er en løpegutt for USA.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har gjentatte ganger avvist kravet om full byggestans i bosetningene, senest under et regjeringsmøte søndag.

- Det er meningsløst å be oss om å ikke dekke behovene for naturlig vekst og stanse all byggevirksomhet, sa Netanyahu.


Folkeretten

De israelske bosetningene i de okkuperte palestinske områdene er i strid med folkeretten og regnes for å være et av de største hindrene for en varig fredsavtale.

De palestinske selvstyremyndighetene har gjort det klart at de ikke akter å gjenoppta fredsforhandlingene med Israel, før Netanyahu fryser all byggeaktivitet i bosetningene og fjerner de mange veisperringene på Vestbredden.

Under oppholdet i Washington skal Abbas også møte blant annet Egypts utenriksminister Ahmed Abul Gheit.

Egypt har en viktig meklerrolle i fredsforhandlingene, og Gheit har sagt at uten forhandlinger vil situasjonen i Midtøsten-regionen bli betraktelig verre.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer