Israel avlyser alle avtaler med norsk statssekretær

Bilder som dette får israelske myndigheter til å se rødt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Det ser jeg fram til, og da skal vi diskutere Norges posisjoner og holdninger, sa statssekretær Raymond Johansen til Dagbladet.no på telefon fra Israel i 09-tida.

Men etter statssekretærens personlige kontakt med den Hamas-ledede palestinske samlingsregjeringen i går, ble dagens møte i Israel avlyst på kort varsel.

Talsmann Mark Regev i israelsk UD vil ikke bekrefte overfor Jerusalem Post at Johansen hadde en avtale med departementet, men sier til avisen at et møte er utelukket etter at Norge anerkjente Hamas.

- Det var en regjeringsbeslutning i fjor om at utenlandske representanter som møter Hamas-representanter ikke vil få møter med israelske embedsmenn, sier Regev.

Israel mener at Norge skader fredsarbeidet i Midtøsten ved å anerkjenne den nye regjeringen.

Må dra hjem

Utspillet kom et par timer etter at det ble kjent at Israelsk UD i dag avlyste ett møte med Johansen, som i dag er i Israel.

Nå er det altså klart at den første avlysningen var en del av en kraftig diplomatisk protest, og israelske myndigheter har  ifølge NRK nå droppet samtlige avtaler som var planlagt med Norges representanter.

<strong><B>FØRST UTE:</strong></B> I går møtte statssekretær Raymond Johansen statsministeren for de palestinske selvstyreområdene, Ismail Haniyeh fra Hamas. Norges omfavnelse av den nye samlingsregjeringen gir nå svært sterke reaksjoner i Israel. Foto: SCANPIX
FØRST UTE: I går møtte statssekretær Raymond Johansen statsministeren for de palestinske selvstyreområdene, Ismail Haniyeh fra Hamas. Norges omfavnelse av den nye samlingsregjeringen gir nå svært sterke reaksjoner i Israel. Foto: SCANPIX Vis mer

Johansen må dermed dra hjem i ettermiddag.

– Årsaken er klar. De som gir legitimitet til en organisasjon som nekter å modifisere sine ytterliggående holdninger, skader fred og skader det internasjonale presset på den organisasjonen, sier talsmann for israelsk UD Mark Regev til det tyske nyhetsbyrået DPA .

Raymond Johansen sier til NTB at han beklager Israels holdning.

Ifølge TV2 Nyhetskanalen referer israelske pressetalspersoner til et vedtak fra i fjor om at israelske myndigheter ikke avholder møter med noen embetsmenn som har hatt møter med Hamas.

Til tross for den første avlysningen fra israelsk UD, hadde den norske statssekretæren tidligere i dag håp om at møter med blant andre presidentkandidaten fra det israelske arbeiderpartiet og Israels viseforsvarsminister Ephraim Smeh ennå skulle gjennomføres.

Møtte Hamas

Bakgrunnen for den oppsiktsvekkende reaksjonen fra Israel er at Johansen i  går møtte  den palestinske statsministeren Ismail Haniyeh fra Hamas og utenriksminister Ziad Abu Amr.

Det skjedde etter at statsminister Jens Stoltenberg på lørdag kunngjorde sin svært positive holdninge til den nye samlingsregjeringen. Norge er det første landet i verden som anerkjenner den nye regjeringen hvor både Hamas og Fatah deltar.

Israel avlyser alle avtaler med norsk statssekretær

Det har ikke falt i god jord i Israel og USA, men israelske myndigheter har ventet til i dag med å gå ut offentlig og kritisere Norges ståsted.

Israel advarer

Den israelske regjeringen advarer i dag andre land mot å anerkjenne samlingsregjeringen.

- Etter Hamas første terrorangrep etter deltakelsen i regjeringen etter helgen, er det åpenbart at denne regjeringen står til knærne i terror som det internasjonale samfunnet bør ta avstand fra, sier talsmann David Baker ved statsministerens kontor til den israelske avisa Haaretz.

Den væpnede vingen til Hamas tok mandag på seg ansvaret for skyting nær Gaza-stripen. Israelske sivile ble såret i skytingen. Israel har varslet kraftige svar på nye angrep.

Den norske delegasjonen i Israel besvarte i formiddag ikke Dagbladet.nos henvendelser.

Dagbladet.no kommer med mer.

<B>MØTTE FLERE:</B> Israel ser nå rødt av disse bilden. Her Johansen sammen med den palestinske utenriksministeren Ziad Abu Amr i går.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer