Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel- og Palestina-konflikten

Israel avviser krav om gransking av Gaza-drap

Og Israels statsminister Benjamin Netanyahu gir egne soldater skryt.

RETUR-MARSJ: Fredag var rundt 30 000 palestinere i nærheten av grensa mellom Gaza og Israel for å markere starten på en seks uker lang «retur-marsj». 15. mai feirer Israel at det er 50 år siden uavhengighetserklæringen til Israel, samtidig som palestinere vil markere al-Nakba, katastrofen, der 700 000 palestinere ble tvunget på flukt. På bildet blir en palestinsk mann båret bort etter å ha blitt skadd i sammenstøt med israelske tropper i Khan Younis i går. Foto: Shutterstock / Scanpix
RETUR-MARSJ: Fredag var rundt 30 000 palestinere i nærheten av grensa mellom Gaza og Israel for å markere starten på en seks uker lang «retur-marsj». 15. mai feirer Israel at det er 50 år siden uavhengighetserklæringen til Israel, samtidig som palestinere vil markere al-Nakba, katastrofen, der 700 000 palestinere ble tvunget på flukt. På bildet blir en palestinsk mann båret bort etter å ha blitt skadd i sammenstøt med israelske tropper i Khan Younis i går. Foto: Shutterstock / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer ikke på tale å granske israelske soldaters drap på ubevæpnede palestinere på Gazastripen, slår landets forsvarsminister fast.

16 palestinere ble drept og over 1.400 ble såret da israelske soldater skjøt over grensa og inn på Gazastripen fredag.

- Skutt i ryggen

Videoer viser blant annet ubevæpnede demonstranter som blir skutt i ryggen på flere hundre meters hold.

FNs generalsekretær António Guterres og EUs utenrikssjef Federica Mogherini har krevd uavhengig gransking, men det kommer ikke på tale, sier Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman.

- Israelske soldater gjør det som er nødvendig. Alle våre soldater fortjener etter min mening medalje, sier Lieberman til israelsk radio.

- Det kommer ikke på tale med noen granskingskommisjon, slår han ifølge Reuters fast.

Skryter av soldatene

Statsminister Benjamin Netanyahu mener også at de israelske soldatenes fortjener skryt.

- Godt jobbet av våre soldater, fastholdt han lørdag kveld.

Den israelske regjeringshæren avviser også kritikk og hevdet først i en Twitter-melding at deres skarpskytterne traff dem de siktet på. Meldingen ble senere slettet.

KONFLIKT: Mer enn 1400 mennesker ble skadd under demonstasjoner i Gaza fredag. Nå vil FN granske hendelsene. Video: CNN Vis mer

- Ingenting skjedde ukontrollert, alt var nøyaktig og gjennomtenkt, og vi vet hvor hver eneste kule traff, het det i Twitter-meldingen, som den israelske menneskerettighetsorganisasjonen B'Tselem har offentliggjort en kopi av.

- Avskyelig massakre

Palestinernes FN-ambassadør Riyad Mansour kaller fredagens hendelse på Gazastripen en «avskyelig massakre» på fredelige demonstranter, og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) tar også skarp avstand fra de israelske soldatenes drap på ubevæpnede palestinere.

- Det er uakseptabelt å skyte med skarpt mot dem som demonstrerer mot okkupasjon og å bringe sivile i fare i konfliktsituasjoner, sa hun lørdag.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling