BLIR IKKE HØRT: Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas får ikke gehør for de nye kravene han stiller for å inngå samtaler med Israel. Mandag besøkte Abbas Tyskland. Foto: AP
BLIR IKKE HØRT: Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas får ikke gehør for de nye kravene han stiller for å inngå samtaler med Israel. Mandag besøkte Abbas Tyskland. Foto: APVis mer

Israel avviser nye Abbas-krav

Israel har ingen planer om å oppfylle de modererte kravene Mahmoud Abbas stiller for å sette seg til forhandlingsbordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Samtaler uten forhåndsbetingelser er omkvedet i den israelske leiren.


Den palestinske presidenten har tidligere forlangt en fullstendig stans i bosettingen på den okkuperte Vestbredden for å inngå samtaler med statsminister Benjamin Netanyahu.

Men i et intervju med The Guardian mandag reduserte Abbas kravet til et tre måneder langt opphold.

Israel har imidlertid ingen planer om å etterkomme kravet.

- Vi kommer ikke til å akseptere den palestinske holdningen til Jerusalem-spørsmålet som en forhåndsbetingelse for samtaler, sier en regjeringskilde til The Jerusalem Post.

Krangler om Veikartet

Abbas forlanger også at Israel aksepterer grensene fra 1967 som grunnlag for et eventuelt bytte av landområder i en fredsavtale, men avviser at dette kan kalles forhåndsbetingelser og viser til det såkalte Veikartet for fred fra 2002.

Netanyahus talsmann Mark Regev advarer imidlertid palestinerne om å trekke fram Veikartet.

- Palestinerne klarte ikke å oppfylle kravene som ble stilt til dem i Veikartet, og de burde se seg selv i speilet før de anklager andre, sier Regev.

Han viser til at Israel i ti måneder har tatt til orde for samtaler uten forhåndsbetingelser. Regev hevder også at Israel har tatt en rekke tillitsbyggende skritt for å gjøre samtaler mulig.

- I den samme perioden har de palestinske lederne dessverre til stadighet nektet å ta del i den politiske prosessen. Man må spørre seg om hvordan man kan oppnå fred uten å snakke sammen. Vi er klare for samtaler, spørsmålet er om palestinerne er det, sier Regev.

- Kan ikke tvinges

Lederen av forsvarsdepartementets militærdiplomatiske byrå, Amos Gilad, er ikke helt enig. Han mener at ingen bør tvinges til å snakke.

- Det finnes ikke alternativer til samtaler. Men om de skulle mislykkes, vil det være verre enn noe annet, sier Gilad.

Han roser Abbas sikkerhetsstyrker for den effektive kampen mot Hamas på Vestbredden.

- Men for å oppnå en endelig fred, må Hamas forsvinne, fastslår Gilad.

Svarer innen én uke

USAs spesialutsending George Mitchell har nettopp avsluttet nok en reise i Midtøsten i håp om å få partene til å snakke sammen igjen. At partene møtes ansikt til ansikt er imidlertid lite trolig, men det er mulig at både Netanyahu og Abbas vil kunne gå med på å snakke med Mitchell som mellommann.

Ifølge palestinske kilder går Mitchells initiativ ut på at Israel løsner grepet om enkelte palestinsk-kontrollerte områder, løslater palestinske fanger og letter noe på blokaden av Gazastripen.

- Vi har lovet å studere forslaget fra Mitchell, diskutere det med våre brødre og venner og gi et svar innen en uke, sa Abbas etter å ha møtt den tyske statsministeren Angela Merkel mandag.


(NTB)