Israel avviser spionpåstander i USA

En underlig historie, sier en israelsk tjenestemann i en kommentar til påstanden om at Israel skal ha plassert en spion i Pentagon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hele denne saken er meget bisarr, og vi vet ikke hva det dreier seg om, sier han.

Avisene Haaretz og Washington Post identifiserte lørdag den angivelige spionen som Larry Franklin. Han arbeider ved Forsvarsdepartementets kontor for Midtøsten og Sør-Asia og har tidligere vært tilknyttet den militære etterretningstjenesten i USA.

Det føderale amerikanske politiet FBI etterforsker saken og kommer til å foreta arrestasjoner i neste uke, melder TV-kanalen CBS.

Franklin skal ha levert sine hemmelige opplysninger via den proisraelske lobbygruppen AIPAC (American Israel Public Affairs Committee).

Ifølge den amerikanske fjernsynsstasjonen tror FBI at spionen gjennom sin sentrale posisjon har kunnet påvirke president George W. Bushs politikk overfor land som Irak og Iran.

Benekter

Den israelske regjeringen stiller seg uforstående til opplysningene fra Washington.

Meldingene om at vi skal ha spionert i USA og brukt en agent i Pentagon er grunnløse, sier Yuval Steinitz som leder forsvars- og utenrikskomiteen i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset.

Andre israelske tjenestemenn sier at Israel ikke har drevet spionasje i USA på mange år. De to landene blir ofte anklaget i den arabiske verden for å ha en identisk Midtøstenpolitikk.

Politiet har likevel satt i verk en grundig etterforskning, melder CBS.

- FBI har innledet full spionetterforskning og vil om kort tid avsløre noen som de tror kan ha spionert fra innsiden av forsvarsministerens kontor, ikke for et fiendtlig land men for Israel, melder CBS News.

FBI mener ifølge CBS News å ha solide beviser for at spionen har forsynt Israel med gradert informasjon som inkluderer topphemmelige vurderinger som er gjort i Det hvite hus.

Fjernsynsstasjonen beskriver den israelske spionen som «en betrodd analytiker», knyttet til en enhet i forsvarsdepartementet som er sentral i utviklingen av Pentagons Iran-politikk.

Rumsfelds kontor

Kilder i FBI opplyser også at spionen ved forsvarsminister Donald Rumsfelds kontor skal ha bånd til de to viseforsvarsministrene Paul Wolfowitz og Douglas Feith, begge kjent som ivrige støttespillere for Israel og ledende pådrivere for USAs invasjon av Irak.

- Våre kilder forteller oss at den mistenkte spionen i fjor overleverte presidentens direktiv for USAs politikk overfor Iran, mens det fortsatt bare var et utkast, melder CBS News.

- Dette plasserer israelerne - ifølge en av våre kilder - innenfor kretsen av beslutningstakere, slik at de kunne forsøke å påvirke utfallet, heter det videre.

En talsmann for den israelske ambassaden i Washington benekter anklagene.

- Vi benekter kategorisk disse påstandene. De er helt uriktige og skandaløse, sier talsmannen.

Pollard

18 år er gått siden forrige gang forholdet mellom USA og Israel ble rystet av en spionskandale.

Etterretningsoffiseren Jonathan Pollard ble pågrepet i 1986 og senere dømt til livsvarig fengsel for å ha utlevert tusenvis av topphemmelige dokumenter til israelsk etterretning.

Gjentatte israelske forsøk på å få Pollard benådet er avvist opp gjennom årene, og avtroppende president Bill Clinton inkluderte heller ikke den israelske spionen på listen over de drøyt 100 han benådet før han forlot Det hvite hus i 2001.

(NTB)