Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel avviste diplomat av

Israel bruker skjerpede sikkerhetsregler som begrunnelse for å nekte utenriksminister Jan Petersens spesialutsending Jakken Biørn Lian innreise til Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Israelske myndigheter sier at bare diplomater fast akkreditert til Israel får reise til Gazastripen, på grunn av den vanskelige sikkerhetssituasjonen. De ville ikke gjøre unntak for Lian trass i flere forsøk fra norsk side, sier fungerende pressetalsmann Eirik Bergesen i UD til NTB.

Den erfarne norske diplomaten skulle onsdag dra til Gaza for å møte den palestinske sikkerhetsministeren Mohammed Dahlan, men den israelske hæren ville ikke la Lian reise inn i området, skriver Aftenposten.

Flere dager

Dette skjedde selv om Norges ambassade i Tel Aviv i flere dager hadde forsøkt å skaffe Lian innreisetillatelse.

Israel har ikke gitt noen nærmere forklaring på hvorfor ikke-akkrediterte diplomater ikke får reise til Gaza, mens for eksempel journalister med pressekort fra den israelske regjeringens pressekontor fritt kan passere. En militær kilde sier til Aftenposten at skjerpingen skyldes nye etterretningsopplysninger.

UD ønsker ikke å dramatisere episoden, og vil ikke kommentere om dette illustrerer at Norge er blitt en perifer aktør i Midtøsten. UD tror at de skjerpede sikkerhetsreglene for diplomater bare vil være midlertidig.

Påvirker ikke

- Det er synd at det ikke ble noe av møtet mellom ambassadør Lian og den palestinske ministeren, som er en sentral politiker på palestinsk side. Men Lians besøk var likevel vellykket, og han traff flere andre palestinske representanter. Vi regner ikke med at dette vil påvirke det diplomatiske forholdet mellom Norge og Israel eller Lians videre arbeid i området, sier Bergesen.

I ni måneder har Jakken Biørn Lian vært utenriksminister Jan Petersens spesialutsending til Midtøsten. Lian har tidligere vært Norges ambassadør til FN, til NATO og til Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media