Israel beklager video-flause

Parodi av flåte-angrepet ble distribuert til internasjonal presse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Den israelske regjeringen beklager nå at en video som parodierer aktivistene om bord «Mavi Marmara» i helgen ble distribuert til utenlandske journalister.

I videoen opptrer israelere utkledd som arabere og aktivister til melodien av «We Are the World» fra 1985, mens de synger en egendiktet versjon med teksten:

«We con the world, we con the people. We'll make them believe the IDF (Israel Defence Force) is the Jack The Ripper». (Vi lurer verden, vi lurer folket. Vi får dem til å tro at IDF er som Jack The Ripper)

Det de føler Blant de som opptrer i videoen er assisterende redaktør i den israelske avisa Jerusalem Post, Caroline Glick. Teksten fortsetter også med: «Det er ingen som dør, så det beste vi kan gjøre er å skape den største bløffen av alle».

Bare timer etter at lenken til videoen ble sendt til utenlandske medier, kom det en e-post med beklagelse. Det hele hadde vært en feil.

Talsmann for den israelske regjeringens pressekontor, Danny Seaman, sier videoen ikke er representerer staten Israels offisielle syn, men selv synes han videoen er fantastisk, skriver avisa The Guardian.

En annen regjeringstalsmann, Mark Regev, sier videoen gjenspeiler hva israelerne føler om episoden for en uke siden.

- Jeg ropte på ungene og sa de måtte komme og se den, fordi den var ganske morsom. Dette er hva israelerne føler. Men regjeringen hadde ingenting med det å gjøre, sier Regev.

Ni aktivister ble drept og flere aktivister og soldater skadd, da israelske kommandosoldater bordet Gaza-aktivist-skipet «Mavi Marmara» i internasjonalt farvann natt til forrige mandag.

Israel er blitt møtt med internasjonal fordømmelse og krav om uavhengig gransking. Israel på sin side sier soldatene skjøt i selvforsvar, da aktivistene angrep med jernstenger, kniver og andre våpen.

- Frastøtende I storavisen Yediot Aharonot er YouTube-parodien blitt hyllet som «sangerne forsvarer Israel bedre enn noen annen ekspert».

Didi Remez, som driver den venstreorienterte bloggen Coteret, mener imidlertid parodien er «frastøtende».

- Den viser en fullstendig mangel på forståelse av hvordan denne episoden oppfattes i utlandet, sier hun.

Videoen med det såkalte «Flotilla Choir» ble i utgangspunktet produsert for satire-nettstedet Latma, og har ifølge avisa Haaretz generert nesten en million visninger.

I den pågående kampen om sannheten omkring hva som skjedde under bordingen, har Israel også måtte trekke tilbake et lydopptak som angivelig var fra en samtale mellom soldatene og aktivistene om bord på «Mavi Marmara». I lydopptaket skal en av aktivistene ha ropt «dra tilbake til Auschwitz».

I dag har det israelske forsvaret kommet med en presisering der det understrekes at det er uklart hvem som kom med kommentaren, og at opptaket var redigert.