En australier, som skal ha vært Mossad-agent, døde i Ayalon-fengselet utenfor Tel Aviv i 2010. Saken ble forsøkt hemmeligholdt av israelske myndigheter. Foto: Reuters / NTB scanpix
En australier, som skal ha vært Mossad-agent, døde i Ayalon-fengselet utenfor Tel Aviv i 2010. Saken ble forsøkt hemmeligholdt av israelske myndigheter. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer

Israel bekrefter mystisk spionhistorie

Omtales som svært pinlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den mystiske historien om en australsk Mossad-agent som tok sitt liv i et israelsk fengsel, skaper stor debatt om hemmelighold og militær pressesensur.

Etter at israelske myndigheter først forsøkte å dysse ned historien, ble den onsdag kveld bekreftet av Israels justisdepartement.

- Israels fengselstjeneste hadde en fange som var israelsk statsborger og som også hadde utenlandsk statsborgerskap. Av sikkerhetsgrunner ble mannen holdt fanget med falsk identitet, men familien hans ble umiddelbart informert om at han var arrestert, heter det i en uttalelse fra justisdepartementet.

Australsk TV Historien om den mystiske fangen ble offentliggjort av den australske TV-kanalen ABC tirsdag. Saken har fått navnet «Prisoner X» og er så sensitiv for israelske myndigheter at israelske redaktører ble innkalt til krisemøte hos statsminister Benjamin Netanyahu rett etter at saken ble kjent.

Der ble de bedt om ikke å omtale den fordi historien skal ha vært «svært pinlig for et spesielt regjeringsorgan».

Israelske medier som allerede hadde sitert ABCs sak, forsøkte derpå å fjerne saken fra sine nettsider, men det skapte bare enda mer blest om den til nå ukjente Mossad-agenten. Samtidig var opplysningene lett tilgjengelig på utenlandske nettsider, bare et musetrykk unna.

Sosiale medier Onsdag ble sensuren delvis hevet. Da var sosiale medier som Facebook og Twitter allerede fulle av spekulasjoner om hvorfor mannen, som er navngitt som Ben Zygier, satt isolert i et høysikkerhetsfengsel, der han ifølge ABC tok sitt eget liv i 2010.

- Folk i staten, i Shin Bet (israelsk sikkerhetstjeneste) og domstolene oppfører seg som om de fortsatt befinner seg i steinalderen, sier advokaten Avigdor Feldman, som blant annet har forsvart Mordechai Vanunu, mannen som er kjent for å ha avslørt israelske atomhemmeligheter.

Fangens identitet og skjebne har til nå vært en godt bevart hemmelighet. Ifølge de nye opplysningene kom han opprinnelig fra Melbourne og emigrerte til Israel for cirka ti år siden. Der giftet han seg med en israelsk kvinne, ifølge ABC. TV-kanalen melder også at Zygier endret navnet sitt til Ben Alon, og at australsk UD har opplyst at han hadde et pass med navnet Ben Allen.

Politisk kritikk Saken har allerede vakt sterke politiske reaksjoner i Israel. Blant kritikerne er parlamentarikeren Nitzan Hotovitz som mener det strider imot alle demokratiske regler å holde Zygier fengslet i all hemmelighet og i fullstendig isolasjon. Han skal selv ha fått forsikringer om at mannen ble tatt godt hånd om noen måneder før han tok sitt eget liv.

Ifølge ABC ble liket fløyet til Melbourne i desember 2010, og han er nå gravlagt på en jødisk gravlund i byen.

I flere tiår har journalister i Israel vært nødt til å undertegne militærets sensurregler for å få presseakkrediteringer. Flere ganger har israelske medier fått beskjed om ikke å rapportere egne opplysninger om kontroversielle hendelser som Israel ønsker å holde hemmelig. I stedet har mediene måttet sitere utenlandske medier. Det var blant annet tilfellet da syriske myndigheter meldte at Israel hadde gjennomført et angrep inne i Syria i forrige måned.

- I generasjon etter generasjon har militærsensuren forklart journalister at alt som blir offentliggjort i israelske medier, blir ansett som offisielle uttalelser i utlandet, mens dette ikke er tilfelle for rapporter fra utenlandske medier, skriver redaktøren i avisen Haaretz, Aluf Benn, i en kommentar onsdag.

(NTB)