Israel benekter klasevåpen-bruk

Og sier de nærmer seg målet.

SIER ISRAEL NÆRMER SEG MÅLET:  Talsmann for den israelske regjeringen, Mark Regev, benekter at de har brukt klasevåpen i Gaza.
SIER ISRAEL NÆRMER SEG MÅLET: Talsmann for den israelske regjeringen, Mark Regev, benekter at de har brukt klasevåpen i Gaza. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


GAZA BY/ASHKELON (Dagbladet.no): Israel har iverksatt et enormt pr-apparat for å få fram sitt syn på den pågående krigen. Overalt hvor internasjonale journalister beveger seg, kommer høytstående israelske talsmenn springende for å gi kommentarer.

I morges var det rådgiver og talsmann for den israelske regjeringen, Mark Regev, som kom til Holiday Inn-hotellet i Ashkelon, hvor internasjonale media bor, i håp om å komme seg inn i Gaza.

- Israel er nær ved å nå sine mål, og nærmer seg slutten og vi tror Hamas' militærmaskin er kraftig ødelagt, sier Regev i dag.

Hamas svarer tilbake For få dager siden snakket Dagbladet med Abu Ubaida, som er talsmannen for Hamas? bevæpnede ving. Han var ikke enig i Regevs analyse av situasjonen:

- Israel forsøker å legge press på oss med å angripe de sivile. Men dette vil aldri avgjøre krigen militært. De kommer til å vite at fortsettelse av krigen er en historisk feil og at vi skal overraske dem hver dag.

Stadig flere kommentatorer sier nå at Israel er inne i sin tredje fasen av krigen. En rekke reservister er sendt i Gaza, og den «tredje fasen» skal bety at israelske styrker ruller lengre og lengre inn i Gaza by og andre svært befolkede områder.

- At den israelske regjering har godkjent den tredje fasen, er det dummeste de har gjort. Hvis de nå gjemmer seg i de åpne områdene, hvor skal de gjemme seg hvis de kommer nærmere vår ild? Vi er mer egnet til å vinne fordi dette er vårt folk, melder Qassam-talsmann Abu Ubaida.

Hamas: Vi er sterke
Talsmann Regev understreker gjentatte ganger i dag at Israel mener de har ødelagt Hamas i stor grad, men at de ennå ikke er helt i mål. Qassam-brigadenes talsmann Abu Ubaida er ikke enig.

- Vi har ikke brukt mer enn fem prosent av våre styrker hittil. Vi er godt organisert sånn at vi kan lure noen av okkupantene inn i feller. Vi har en ny taktikk, hvor vi har en gruppe soldater som ønsker å bli martyrer. Og under denne massive bombingen, klarer disse medlemmene å liste seg blant stridsvognene og plassere sprengestoff mellom dem og så trekke seg tilbake, sier Qassam-talsmannen, som fortsetter:

- En annen ting er å at rakettene våre (grad og Qassam) er blitt skutt ut fra områder mellom de israelske stridsvognene. Vi har plassert disse rakettene i de åpne/tomme områder og vi styrer dem med fjernkontroll. En annen taktikk er å gjemme oss i noen tunneler eller veier som de ikke har oppdaget og så angriper vi dem bakfra. Hamas er blitt eksperter i tunnel-bruk, sier Qassam-talsmannen.
Benekter bruk av klasevåpen
Regev og den israelske regjeringen er fullstendig uenig i Qassam-talsmannens vurdering av situasjonen:

- Vi er veldig nær å nå målet vårt. Vi skal få en stopp på Hamas? utskyting av raketter mot vår befolkning i Sør-Israel. Rundt én million mennesker er i fare for deres raketter, og det kan vi ikke finne oss i, sier Regev.

- Det er kommet en rekke uttalelser om at Israel bruker klasevåpen — og andre type våpen som gir en ny type skader på befolkningen i Gaza. Bruker dere klasevåpen eller nye typer våpen, spør Dagbladet.no:

- Vi har ikke brukt, og kommer heller ikke til å bruke klasevåpen. Av annen type ammunisjon, bruker vi bare hva andre vestlige demokratiske land bruker. Vi gjør ikke noe annerledes, sier Regev til Dagbladet.no.

Fortsetter blokaden
En rekke palestinske kilder Dagbladet.no har vært i kontakt med, sier at skadene som palestinere har fått i den mer enn to ukers lange krigen er helt annerledes enn tidligere. Kropper er blant annet delt i to, fortalte anestesilegen og Palestina-aktivisten Mads Gilbert til Dagbladet.no mens han var i Gaza.

- Israel bør stoppe å bruke hvitt fosfor i sine militæroperasjoner i svært befolkede områder. Hvitt fosfor kan brenne ned hus og gi forferdelige brannskader når det berører mennesker, sier militæranalytikeren Mark Garlasco i Jerusalem, ifølge Human Rights Watch.

Den israelske regjeringstalsmannen Regev benekter at noe annet er tatt i bruk, men dette kommer til å være noe internasjonale journalister vil sjekke nøye ut så fort det er mulig å komme inn den nå hermetisk lukkede Gaza-stripen.

Regev fikk massivt press og kritikk fra de oppmøtte journalistene om journalistblokaden i dag, men kunne ga ingen løfter om at Israel vil la reportere og fotografer komme inn i krigssonen i nær framtid. Dette til tross for at israelsk høyesterett har bestemt at journalister må få komme inn i Gaza.

SIER DE HAR 95 AV STYRKENE INNTAKT:  Talsmann for Hamas' væpnede styrker, Abu Obeida (i midten),  sier de bare har brukt fem prosent av sine styrker hittil. Foto: SCANPIX/AFP. AFP PHOTO/MAHMUD HAMS
SIER DE HAR 95 AV STYRKENE INNTAKT: Talsmann for Hamas' væpnede styrker, Abu Obeida (i midten), sier de bare har brukt fem prosent av sine styrker hittil. Foto: SCANPIX/AFP. AFP PHOTO/MAHMUD HAMS Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer