Israel beordrer ambassader til å henge opp Hitler-bilde

Håper at bildet skal stilne kritikken mot ulovlige bosetninger.

SKAL STILNE KRITIKKEN: Israel beordrer ambassader til å henge opp et bilde av Adolf Hitler. Dette er en voksdukke utstilt hos Madame Tussauds. Foto: AFP PHOTO/JOHN MACDOUGALL/Scanpix
SKAL STILNE KRITIKKEN: Israel beordrer ambassader til å henge opp et bilde av Adolf Hitler. Dette er en voksdukke utstilt hos Madame Tussauds. Foto: AFP PHOTO/JOHN MACDOUGALL/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det israelske utenriksdepartementet har beordret sine ambassader til å henge opp et bilde av Adolf Hitler og en palestinsk leder. Håpet er at bildet skal stilne kritikken mot ulovlige bosetninger.

Det er den omstridte utenriksministeren Avigdor Lieberman som har fremmet forslaget, skriver den britiske avisen The Independent.

Fotografiet fra 1941 viser Adolf Hitler i møte med den palestinske stormuftien av Jerusalem, Mohammad Amin al-Husseini.

Husseini, på den tiden overhode for en Jerusalems mest innflytelsesrike familier, sympatiserte med Nazi-Tyskland og hjalp til med å starte en SS-gruppe i Bosnia.

Lieberman håper bildet skal virke preventivt på kritikk mot de israelske planene om nye bosetninger i palestinskdominerte Øst-Jerusalem, som ble annektert etter seksdagerskrigen i 1967. Annekteringen er ikke internasjonalt anerkjent.

En rekke israelske diplomater med lang fartstid frykter imidlertid at fotografiet vil virke mot sin hensikt.

- Om dette dreier seg om kontroll over Jerusalem, så er utsendelse av et historisk fotografi som dette en total skivebom. Det har ingenting med saken å gjøre, sier en israelsk tjenestemann i Jerusalem.

Utenriksdepartementet har ingen annen kommentar enn at bildet er sendt ut slik at «fakta er kjent».(NTB)