Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel ber libaneserne flykte

Etter krigens blodigste dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 63 sivile libanesere døde i israelske bombeangrep onsdag, i den blodigste dagen i Libanon siden Israel startet offensiven mot landet 12. juli.

Israel har kringkastet flere meldinger der de ber libanesiske sivile forlate områdene som ligger nærmest Israel, et mulig forvarsel om at en bakkeinvasjon er på trappene. Israel fortsetter kampen for å nøytralisere Hizbollah, til tross for de libanesiske myndighetenes bønn om å spare landet for ytterligere drap og ødeleggelser.

Minst 299 libanesere og 29 israelere er til nå drept i den åtte dager lange krigen, melder nyhetsbyrået AP.

23 tonn eksplosiver

Ved midnatt gikk israelske kampfly til angrep mot en bygning sør i Beirut der de antok at flere av Hizbollahs frontfigurer befant seg, deriblant Hizbollah-leder Sheik Hassan Nasrallah.

Hele 23 tonn eksplosiver ble sluppet over bygningen som ifølge israelske myndigheter skjulte en bunker. Hizbollah avviser at noen av gruppens medlemmer eller ledere ble drept i angrepet og skriver i en fax til AP at bombene traff en moské som var under bygging.

To israelske brødre på tre og ni år døde da Hizbollah-raketter eksploderte i byen Nazareth i Nord-Israel onsdag ettermiddag, opplyser israelske helsemyndigheter. Flere bomber har også regnet over den israelske byen Haifa i natt.

Libanon ber om våpenhvile 

ANGREPET: Israel har natt til torsdag fremholdt bombeangrepene mot Beirut og ber nå libaneserne komme seg ut av områdene i sør, muligens som et varsel om en foreståedende full bakkeinvasjon. Foto: REUTERS
ANGREPET: Israel har natt til torsdag fremholdt bombeangrepene mot Beirut og ber nå libaneserne komme seg ut av områdene i sør, muligens som et varsel om en foreståedende full bakkeinvasjon. Foto: REUTERS Vis mer

Samtidig fortsetter evakueringen av både libanesere og utenlandske borgere, i det mange har kalt den største evakueringsoperasjonen siden andre verdenskrig.

Statsminister i Libanon Fuad Saniora kritiserer amerikanske myndigheters uttalelser om at Israel handler i selvforsvar.

- Er det dette det internasjonale samfunnet kaller selvforsvar? spurte Saniora under et møte med utenlandske diplomater onsdag ettermiddag.

- Er dette prisen vi må betale for å ha forsøkt å bygge våre demokratiske institusjoner?

Uttalelsen kom idet internasjonale krefter ber Israel og amerikanerne om å godta en våpenhvile. De økende dødstallene og de voldsomme ødeleggelsene i Libanon og Israel har skapt en kløft mellom USA og Europa, og humanitære organisasjoner advarer mot en humanitær katastrofe idet en halv million libanesere nå er på flukt i eget land.

Vil avvæpne Hizbollah 

Israel lovet å fortsette angrepet inntil de libanesiske myndighetene gjennomfører FN-kravet om å avvæpne Hizbollah og drive geriljaen langt vekk fra grenseområdene mellom de to landene.

De amerikanske myndighetene har gitt de israelske myndighetene sin støtte i kampen for å nøytralisere Hizbollah.

image: Israel ber libaneserne flykte

Europa mener det store antallet sivile dødsfall vil slå tilbake mot Israel i form av økt oppslutning omkring Hizbollah og mindre oppslutning rundt den demokratisk valgte regjeringen.

ANGREPET: Hizbollah-leder Sheik Hassan Nasrallah var trolig hovedmålet for det israelske luftangrepene ved midnatt torsdag.