Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel ber USA om klasebomber

Større fare for å ramme uskyldige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israel har bedt USA om å levere flere M-26 raketter som er ladet med klasebomber. Og de vil gjerne ha dem snarest mulig, sier to amerikanske kilder til the New York Times.

Våpenleveransen, som også inkluderer andre våpen, vil bli godkjent om kort tid, sier en talsmann for myndighetene til avisa.

Store sivile tap

Klasebombene er omstridt fordi de sender ut mange små granater utover et stort område når de sprenges. Selv om de er rettet mot et militært mål, som en rakettoppskytingsinstallasjon, er sjansen svært stor for at en rekke sivile i området rundt vil bli drept.

Flere ansatte i det amerikanske utenriksdepartementet er bekymret for å innvilge israelernes søknad fordi de frykter store sivile tap og diplomatiske konsekvenser.

Israel ønsker nye våpen fordi de ikke har klart å ødelegge Hizbollah i løpet av den månedslange konflikten. USA har tidligere innvilget en søknad om slike M-26 raketter, men da skulle Israel bruke dem mot soldater i tilfelle av et angrep på landet. Men nå sier israelske myndigheter at de vil bruke klasebomberakettene mot Hizbollahs rakettoppskytingsbaser, og disse er ofte plassert i tett befolkede områder.

Talsmenn for USAs forsvarsdepartement sier det er sannsynlig at Israel får våpnene, men at de får beskjed om å være forsiktige når de bruker dem. Ifølge the New York Times inneholder hver rakett 644 granater.

Israelske myndigheter forsikrer at de bare bruker slike klasebomber i åpne områder mot militære mål.

BOMBER: Israelske kampfly står klare til nye angrep mot Libanon. Nå vil Israel ta i bruk klasebomber i krigen mot Hizbollah. Foto: Scanpix
BOMBER: Israelske kampfly står klare til nye angrep mot Libanon. Nå vil Israel ta i bruk klasebomber i krigen mot Hizbollah. Foto: Scanpix Vis mer

Bombet bro til Syria

Samtidig utvider Israel angrepene mot Libanon. For første gang angrep israelske fly nord i Libanon, da de bombet en bro inn i Syria på grensa mellom Libanon og Syria og drepte minst tolv mennesker. Broa er en viktig forbindelse inn til Syria, og Israel har mange ganger beskyldt landet for å hjelpe Hizbollah med våpen og forsyninger.

I tillegg fortsatte Israel med bombing av Hizbollah-posisjoner. Men libaneserne svarte med stor styrke ved å sende mer enn 150 raketter inn i Israel. Flere mennesker i Haifa ble skadet.

Israel avventer imidlertid den utvidede bakkeopersjonen som de har varslet, fordi de vil se hva FN-diplomatene klarer å få til i sine forhandlinger om våpenhvile og fredsavtale. Dersom det ikke blir noen løsning står store bakkestyrker klare til å rykke inn i Libanon.

USAs FN-ambassadør var optimist fredag morgen og håpte på en avstemning om en resolusjon i løpet av dagen.

image: Israel ber USA om klasebomber
FORHANDLER: USAs FN-ambassadør forhandler videre for å få til en diplomatisk løsning på krigen mellom Israel og Libanon.