Israel ber Vesten støtte Mubarak

Mens Vesten ber myndighetene i Egypt gjennomføre politiske reformer, oppfordrer Israel om å støtte Mubarak.

DEMP KRITIKKEN: Israel har bedt vestlige land om å dempe kritikken mot Egypts president, Hosni Mubarak, melder avisa Haaretz. På bildet er USAs utenriksminister, Hillary Clinton, den palistinske presidentenMahmud Abbas, Egypts omstridte president, Hosni Mubarak, samt Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Bildet er tatt under et møte i Sharm El-Sheikh i september i fjor. Foto: AFP Photo/POOL/ALEX BRANDON
DEMP KRITIKKEN: Israel har bedt vestlige land om å dempe kritikken mot Egypts president, Hosni Mubarak, melder avisa Haaretz. På bildet er USAs utenriksminister, Hillary Clinton, den palistinske presidentenMahmud Abbas, Egypts omstridte president, Hosni Mubarak, samt Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Bildet er tatt under et møte i Sharm El-Sheikh i september i fjor. Foto: AFP Photo/POOL/ALEX BRANDON Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I løpet av helgen tok Israel kontakt med USA og flere europeiske land, og ba landene om å dempe kritikken mot Egypts president Hosni Mubarak, for å beholde stabilitet i regionen, melder Haaretz.  

Dette ønsket kom etter at flere vestlige land har varslet at de støtter Mubaraks avgang.  

- Israel er de mest bekymra av alle, og det er ikke uten grunn. For det første er de naboland til Egypt, og har satset alle kort på et samarbeid med Mubarak. Hvis Mubarak faller og det kommer en mer Israel-kritisk regjering, kan det føre til at egyptiske myndigheter i større grad støtter palestinerne, og dermed kan ikke Israel ikke styre fredsprosessen like suverent som nå, forklarer Midtøsten-ekspert og Dagbladet-kommentator, Jan-Erik Smilden. 

Smilden peker også på at israelerne frykter en ustabil sikkerhetssituasjon i sør, samt en dominoeffekt i regionen:  

- De er redde for at andre land, som Israel har hatt en fungerende politisk forhold til, kan bli mer kritiske, og dermed svekke Israels posisjon ytterligere, forklarer han.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer