<strong>DEMP KRITIKKEN:</strong> Israel har bedt vestlige land om å dempe kritikken mot Egypts president, Hosni Mubarak, melder avisa Haaretz. På bildet er USAs utenriksminister, Hillary Clinton, den palistinske presidentenMahmud Abbas, Egypts omstridte president, Hosni Mubarak, samt Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Bildet er tatt under et møte i Sharm El-Sheikh i september i fjor. Foto: AFP Photo/POOL/ALEX BRANDON
DEMP KRITIKKEN: Israel har bedt vestlige land om å dempe kritikken mot Egypts president, Hosni Mubarak, melder avisa Haaretz. På bildet er USAs utenriksminister, Hillary Clinton, den palistinske presidentenMahmud Abbas, Egypts omstridte president, Hosni Mubarak, samt Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Bildet er tatt under et møte i Sharm El-Sheikh i september i fjor. Foto: AFP Photo/POOL/ALEX BRANDON Vis mer

Israel ber Vesten støtte Mubarak

Mens Vesten ber myndighetene i Egypt gjennomføre politiske reformer, oppfordrer Israel om å støtte Mubarak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I løpet av helgen tok Israel kontakt med USA og flere europeiske land, og ba landene om å dempe kritikken mot Egypts president Hosni Mubarak, for å beholde stabilitet i regionen, melder Haaretz.  

Dette ønsket kom etter at flere vestlige land har varslet at de støtter Mubaraks avgang.  

- Israel er de mest bekymra av alle, og det er ikke uten grunn. For det første er de naboland til Egypt, og har satset alle kort på et samarbeid med Mubarak. Hvis Mubarak faller og det kommer en mer Israel-kritisk regjering, kan det føre til at egyptiske myndigheter i større grad støtter palestinerne, og dermed kan ikke Israel ikke styre fredsprosessen like suverent som nå, forklarer Midtøsten-ekspert og Dagbladet-kommentator, Jan-Erik Smilden. 

Smilden peker også på at israelerne frykter en ustabil sikkerhetssituasjon i sør, samt en dominoeffekt i regionen:  

- De er redde for at andre land, som Israel har hatt en fungerende politisk forhold til, kan bli mer kritiske, og dermed svekke Israels posisjon ytterligere, forklarer han.  

- Alvorlige konsekvenser Ifølge Haaretz har ikke uttalelsene fra blant annet USA klinget vel i israelske ører:  

- Amerikanerne og europeere lar seg påvirke av folkeopinionen. De (Vesten) vurderer ikke engang sine egne reelle interesser, sier en israelsk embetsmann til avisa.  

- Selv om de er kritiske mot Mubarak så må de få sine venner til å føle at de ikke er helt alene. Jordan og Saudi-Arabia ser reaksjonene fra vesten, de ser hvordan alle forlater Mubarak, og dette kommer til å få svært alvorlige konsekvenser, forteller embetsmannen videre.  

Israels er bekymret for at opprøret kan lede til at det muslimske brorskapet vil komme til makten, og frykter at broderskapet blant annet vil kansellere fredsavtalen med Israel fra 1979. 

 - Israelerne er livredde for det muslimske brorskapet — de synes ikke å tro at det finnes noe politisk alternativ mellom denne islamistgruppa og Mubarak. Mange vestlige ekspertene mener dette er en feil analyse - det muslimske brorskapet aldri vil bli godtatt av den egyptiske hæren, sier han. 

 - Ikke minst på grunn av jødenes historie har israelerne har en tendens til å bli paranoide i sin innenriks og utenrikspolitikk. Dette er nok mer et utslag av det vi ser i disse dager enn realiteter, mener Smilden.    

- Spre budskapet raskt  Det israelske utenriksdepartementet skal ha sendt ut et direktiv til ambassader slik som USA, Canada, Kina, Russland og flere europeiske land.  

De utplasserte ambassadørene skal ha blitt instruert om å vektlegge overfor sine vertsland hvor viktig det er med Egypts stabilitet. Ambassadørene ble bedt om å spre dette budskapet så raskt som mulig.   

 - Som vi har sett ved flere anledninger den siste tiden ønsker Israel å bruke diplomatiet for alt det er verdt. Israelerne er svært bekymret for at vestlige land skal støtte opposisjonen i Egypt, og har intensivert arbeidet ved å sette ambassadene sine i sving for å påvirke disse landenes myndighetene, forklarer Smilden.    

Demokratiske prosesser EU-landene skal i dag diskutere situasjonen i Egypt. 

 Her vil de komme med en uttalelse - en uttalelse som trolig vil ligne uttalelsene fra USAs president Barack Obama og utenriksminister Hillary Clinton. 

 I lørdagens tale ba Obama Mubarak om å foreta konkrete skritt i retting av demokratiske prosesser: 

 - Det som trengs nå, er konkrete skritt som fremmer rettighetene til det egyptiske folket, sa Obama i sin tale.  

Han oppfordrer den egyptiske regjeringen til ikke å bruke vold mot demonstrantene i landet.     

- Sikre forholdet Protestene i Egypt har skapt stor uro hos den israelske regjeringen, men Israel har, helt siden opprørene begynte i Egypt, holdt en lav profil.   Statsminister Benjamin Netanyahu har beordret sine statsråder om å unngå og kommentere saken offentlig, skriver Haaretz

Ifølge Al-Jazeera skal den israelske hæren ha hold lange strategimøter hvor de har vurdert mulige scenarioer av et Egypt uten Mubarak. 

I går kommenterte Netanyahu situasjonen i Egypt for første gang:  

- Freden mellom Israel og Egypt har vart i mer enn tre tiår og vårt mål er å sikre at dette forholdet vil fortsette å eksistere.  

- Vi følger engstelig med på hendelser i Egypt og i den regionen, og gjør det vi kan for å bevare sikkerheten og stabiliteten der, sa Netanyahu før et ministermøte på søndag.  

Israelsk utenriksdepartement har bedt israelere i Egypt om å returnere til landet, og advarer de som planlegger å reise til Egypt.  

Netanyahu har uttalt at dagens møte i sikkerhetsdepartementet vil bli viet til situasjonen i Egypt.     

<strong>-ISRAEL ER BEKYMRET:</strong> Midtøsten-ekspert og Dagbladet-kommentator, Jan- Erik Smilden, mener Israel er bekymret for at situasjonen i Egypt skal spre seg til flere land i regionen, og svekke Israels posisjon. Foto: Even Bast / Dagbladet
-ISRAEL ER BEKYMRET: Midtøsten-ekspert og Dagbladet-kommentator, Jan- Erik Smilden, mener Israel er bekymret for at situasjonen i Egypt skal spre seg til flere land i regionen, og svekke Israels posisjon. Foto: Even Bast / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer