PÅ GRENSA: Her patruljerer israelske soldater grensa mot Libanon, bak rakettnett og med høye antenner. I natt kom ble det avfyrt raketter fra den libanesiske sida. Foto: AP Photo
PÅ GRENSA: Her patruljerer israelske soldater grensa mot Libanon, bak rakettnett og med høye antenner. I natt kom ble det avfyrt raketter fra den libanesiske sida. Foto: AP PhotoVis mer

Israel beskutt fra Libanon

Mulig ny front i krigen. - Israel skyter tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israelske myndigheter melder at minst tre raketter avfyrt fra Libanon skal ha slått ned i Nord-Israel, melder CNN. Dermed kan krigen i Gaza ha blitt utvidet med en front nr. to; det er det første rakettangrepet i nord siden Israels offensiv på Gaza begynte 3. juledag.

Ifølge både CNN og israelsk TV har Israel besvart bombingen. De skal ha skutt fem granater mot mål i Sør-Libanon.

Gammel rakett-type

Israelsk TV melder at libanesiske kilder sier en palestinsk gruppe står bak, og at mange flere bomber ville blitt avfyrt hvis Hizbollah ønsket å åpne en ny front i krigen. Det skal også ha blitt brukt en gammel type raketter som Hizbollah ikke skal ha brukt på flere år.
 
En av rakettene som traff Israel falt ned i Nahariya i vestlige Gallilea, ifølge den israelske avisa Ha'aretz. Ifølge israelsk TV har skolen blitt avlyst for dagen og bomberommene åpnet i området.

Skolene i sør-Libanon stenges også, av frykt for Israels svar.

En tjenestemann i de libanesiske sikkerhetstjenestene bekreftet at det torsdag morgen ble skutt fra israelsk side av grensen mellom de to landene.

- Traff pleiehjem
Det er uklart hvor mange personer som ble skadet i bombeangrepet mot Israel.

Ifølge Jerusalem Post ble fem personer lettere skadet.

Ifølge Haaretz traff en av bombene ved et pleiehjem, og beboere der skal ha blitt skadet av glassplintre.

Andre melder at to personer skal være lettere skadd, og flere skal være i sjokk etter angrepet, som skal være gjennomført med Katyusja-raketter.

Den opprinnelig sovjetiske rakettypen har vært hyppig brukt av Israels fiender opp gjennom historien, og ble i sin tid eksportert til Iran og Irak. Den iranskstøttede militsen Hizbollah har vært kjent for å bruke rakettene i sine angrep.

Hizbolla advarte i går
Så langt er det uklart hvem som står bak nattas angrep.

Jerusalem Post melder at det trolig er en palestinsk gruppering i Libanon som står bak.

De skriver samtidig at Hizbollah kan være delaktig.

Ingen har tatt på seg ansvaret for bombingen.

Hizbollah-leder Hassan Nasrallah advarte i går Israel mot et angrep mot Libanon; skulle de finne på noe slikt, vil de lide et enda mer forsmedelig tap enn i 2006.

- Vi er klare for alle muligheter og er klare for aggresjon. Zionistene vil oppdage at krigen de hadde i juli var en spasertur i parken sammenliknet med hva det vil bli nå, sa han ifølge Haaretz.

Også i natt har kampene på Gaza rast, på tross av at Egypt melder at de har lyktes i å samle både Israel, Hamas og den palestinske selvstyremyndigheten til samtaler i Kairo i dag; ifølge BBC News skal Israel ha gjennomført 60 luftangrep i natt, mens det skal ha blitt avfyrt flere raketter fra Gaza mot Israel.

Dagbladet.no kommer med mer.

SKUTT MOT ISRAEL: Dette bildet viser typen den samme type rakett som ble skutt mot Israel i dag. Denne ble funnet av sikkerhetsstyrker i Libanon i desember i fjor. Arkivfoto: AFP/Scanpix
SKUTT MOT ISRAEL: Dette bildet viser typen den samme type rakett som ble skutt mot Israel i dag. Denne ble funnet av sikkerhetsstyrker i Libanon i desember i fjor. Arkivfoto: AFP/Scanpix Vis mer