TRAFF FN-SKOLE: En såret palestiner bæres til sykehus i Jabaliya, nord på Gazastripen. Helsearbeidere hevder at Israel angriper ambulanser med vilje, hvilket blir avvist fra israelsk hold. Foto: REUTERS/Ismail Zaydah/SCANPIX
TRAFF FN-SKOLE: En såret palestiner bæres til sykehus i Jabaliya, nord på Gazastripen. Helsearbeidere hevder at Israel angriper ambulanser med vilje, hvilket blir avvist fra israelsk hold. Foto: REUTERS/Ismail Zaydah/SCANPIXVis mer

Israel beskyldes for angrep på helsearbeidere

Leger for menneskerettigheter hevder Israel angriper helsearbeidere med vilje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den israelske gruppen Leger for menneskerettigheter hevder at Israel med vilje angriper helsearbeidere på Gazastripen.

- Vitnesbyrd har avslørt at det israelske militæret angriper helsearbeidere som frakter sårede på Gazastripen. Ambulanser, leger og annet helsepersonell er blant målene, sier Leger for menneskerettigheter (PHR) i en uttalelse.

PHR opplyser at de har vitnesbyrd om minst ti tilfeller der medisinsk personell har blitt angrepet.

Angriper ambulanser

Gruppen viser blant annet til telefonsamtaler med ansatte ved al-Awda-sykehuset i Gaza by som forteller at det er vanskelig å sende ambulanser fordi de stadig kommer under angrep.

Et medlem av Røde Halvmåne på Gazastripen sier at israelske Apache-helikoptre skyter på ambulansene så fort de har forlatt sykehuset.

Israel hevder på sin side at militæret gjør sitt ytterste for å unngå sivile tap.

Danske klinikker angrepet

Kirkens Nødhjelp i Danmark driver tre mobile klinikker på Gazastripen. Disse ble natt til mandag bombet, på tross av at de er tydelig merket, opplyser organisasjonenes generalsekretær, Henrik Stubkjær.

Han beskriver angrepene som brudd på Genevekonvensjonen.

- Jeg er dypt sjokkert over at de israelske angrepene som er direkte rettet mot humanitære mål. Angrepene gjør hjelpearbeid umulig, sier Stubkjær.

Kalt inn på teppet

Tirsdag ble Israels ambassadør kalt inn på teppet av Danmarks utenriksminister Per Stig Möller.

- Vi krever en forklaring fra ambassadøren fordi slike angrep ikke burde finne sted, sier Möller, som understreker at han ikke tror angrepene er utført med vilje.

Utenriksministeren legger til at det er bred enighet i Danmark om å fordømme rakettangrepene fra Hamas.

- Rakettangrepene er årsaken til denne konflikten, men vi tar samtidig avstand fra den overdrevne bruken av militærmakt fra israelsk side, slår Møller fast.

(NTB)