BENJAMIN NETANYAHU: - Jeg vil ikke spesifisere hvor mye vi bruker på forsvaret, sier Netanyahu som en respons på Ehud Olmerts uttalelse om at han sløser bort penger på angrepsplaner. Her viser den israelske statsministeren den «røde linjen» for Irans atomprogram i FN i fjor. Foto: DON EMMERT/AFP
BENJAMIN NETANYAHU: - Jeg vil ikke spesifisere hvor mye vi bruker på forsvaret, sier Netanyahu som en respons på Ehud Olmerts uttalelse om at han sløser bort penger på angrepsplaner. Her viser den israelske statsministeren den «røde linjen» for Irans atomprogram i FN i fjor. Foto: DON EMMERT/AFPVis mer

Israel beskyldes for atom-våpenbløff til milliarder

Statsministeren kaller eks-statsminister uansvarlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 17 milliarder kroner mener Ehud Olmert at Benjamin Netanyahu har kastet bort på å forberede militæraksjoner som aldri vil settes ut i livet, skriver Reuters.

Olmert nevner ikke Iran spesifikt, men israelske medier mener at det er ganske klart akkurat hvilke militæraksjoner han snakker om. 

Uttalelsene kommer tett opp til valget 22. januar, som Netanyahu og Likud-partiet hans forventes å vinne med god margin.

- Uansvarlig - I fjor skremte de (Israels regjering) en hel verden, og når det kom til stykket skjedde ingenting, sa Olmert med henvisning til Israels trusler om å angripe Iran dersom de ikke stopper atomprogrammet sitt. 

- En merkelig og uansvarlig uttalelse, jeg vil ikke spesifisere hvor mye vi bruker på forsvaret, kontret statsminister Netanyahu.

- Israel må gjøre alt i sin makt for å forhindre Iran i å få atomvåpen, la han til. 

Netanyahu har tidligere sagt at Irans program for å anrike uran må stanses iløpet av første halvdel av 2013. Israel og Vesten mistenker Iran for å ville anskaffe atomvåpen. Fra myndighetene i Teheran hevdes det hardnakket at atomprogrammet bare er til sivile formål.

Iran skal etter planen signere en avtale denne måneden med FNs atomenergibyrå om inspeksjon av landets atomanlegg.

Anspent forhold  Netanyahu har tidligere sagt at Iran til sommeren vil ha nok anriket uran til å produsere kjernefysiske våpen. Han legger ikke skjul på at Israel er forberedt på å gå hardt til verks for å hindre at det skjer. Iran på sin side svarer med å sette hardt mot hardt, med et klart budskap om landet vil slå kraftig tilbake om det blir angrepet.

- Iran har styrke til å forsvare seg og forbeholder seg retten til å slå tilbake ethvert angrep med full styrke, het det i en uttalelse fra den iranske FN-delegasjonen. 

EHUD OLMERT: Den tidligere statsministeren mener Netanyahu sløser bort milliarder. GALI TIBBON/AFP
EHUD OLMERT: Den tidligere statsministeren mener Netanyahu sløser bort milliarder. GALI TIBBON/AFP Vis mer

Uttalelsen kom etter at Israels statsminister Benjamin Netanyahu advarte kraftig mot Irans atomprogram i sin tale til FN i september i fjor. 

- USA og Israel vil finne svaret på hvordan man skal hindre Iran i å skaffe seg atomvåpen, sa Netanyahu, som samtidig la til at de to landene var i diskusjoner rundt håndteringen av problematikken.

Statsministeren sa dette etter å ha tegnet et svært alvorlig bilde av Iran-situasjonen i talen i New York. 

- På dette sene tidspunktet er det bare en fredelig måte å hindre Iran i å skaffe seg atombomber på, og det er ved å trekke en klar, rød linje for Irans atomvåpenprogram, sa Netanyahu.

- Røde streker fører ikke til krig. Røde streker hindrer krig. Verdens framtid står på spill. 

KUN SIVILT: Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, inspiserer Natanz-anlegget for anriking av uran. Programmet er kun til sivile formål hevder myndighetene. Foto: AP.
KUN SIVILT: Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, inspiserer Natanz-anlegget for anriking av uran. Programmet er kun til sivile formål hevder myndighetene. Foto: AP. Vis mer