ERSTATNING: Det tyrkiske skipet «Mavi Marmara» som ble bordet av israelske soldater på vei til Gaza. Nå skal Israel betale million-erstatning til de etterlatte etter de som ble drept. Foto: AFP / Scanpix / Bevegelsen Fritt Gaza
ERSTATNING: Det tyrkiske skipet «Mavi Marmara» som ble bordet av israelske soldater på vei til Gaza. Nå skal Israel betale million-erstatning til de etterlatte etter de som ble drept. Foto: AFP / Scanpix / Bevegelsen Fritt GazaVis mer

Israel betaler erstatning etter kommandoraid

Israel har gått med på å betale millionerstatning til ofrene for kommandoraidet mot det tyrkiske skipet «Mavi Marmara» i internasjonalt farvann i mai 2010.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ni tyrkiske fredsaktivister ble drept da israelske kommandosoldater bordet skipet, som var på vei til Gaza med nødhjelp og internasjonale aktivister om bord.

Aksjonen utløste diplomatisk krise mellom Tyrkia og Israel, som aldri har beklaget bordingen av det tyrkiske skipet.

Beklaget I mars i fjor ringte imidlertid Israels statsminister Benjamin Netanyahu sin tyrkiske kollega Recep Tayyip Erdogan og beklaget at liv gikk tapt under angrepet.

De to land opprettet deretter en felles komité for å utarbeide retningslinjer for utbetaling av erstatning til ofrene og etterlatte, og en avtale er nå på plass.

- Vi har nå mottatt dokumentet med den endelige avtalen fra Israel, sier Tyrkias visestatsminister Bulent Arinc til avisa Hurriyet.

De juridiske sidene ved utbetalingen vil komme på plass rett etter søndagens lokalvalg i Tyrkia, lover han.

120 millioner kroner Ifølge den israelske avisen Haaretz har Israel gått med på å betale til sammen 120 millioner kroner i erstatning til familiene til de ni som ble drept i angrepet. Verken israelske eller tyrkiske myndigheter har kommentert beløpet.

Israel høstet skarp internasjonal fordømmelse etter kommandoraidet mot «Mavi Marmara» og Tyrkia har tidligere truet med å straffeforfølge israelske ledere og militære som var involvert i angrepet.

Anmelder offiserer Organisasjonen Ship to Gaza, som organiserte skipskonvoien til Gaza, har på sin side anmeldt fire israelske offiserer i forbindelse med bordingen av «Mavi Marmara» og et annet skip i en tilsvarende konvoi to år senere 2012.

- Ettersom disse forbrytelsene ble begått i internasjonalt farvann, faller de under svensk jurisdiksjon, slo Staffan Granér i Ship to Gaza fast i november i fjor.

De fire israelske offiserene er anmeldt for kapring, grov vold, ulovlig frihetsberøvelse og grov mishandling.

Tre nordmenn var om bord på «Mavi Marmara» da det ombygde tyrkiske krysserskipet ble bordet på vei til Gaza.

(NTB-AFP)