LIKE FØR: Dette bildet, tatt 1. mai 2003, viser James Miller på jobb i Rafah. Dagen etter ble han skutt og drept av israelske soldater. Foto:  AFP/SCANPIX
LIKE FØR: Dette bildet, tatt 1. mai 2003, viser James Miller på jobb i Rafah. Dagen etter ble han skutt og drept av israelske soldater. Foto: AFP/SCANPIXVis mer

Israel betaler rekorderstatning til drept fotograf

Punger ut drøye 15 millioner etter å ha skutt britisk kameramann på Gaza i 2003.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Familien til en britisk kameramann som ble skutt og drept av israelske soldater på Gazastripen i 2003, får rekorderstatning fra Israel.

James Miller arbeidet med en dokumentarfilm om krigstraumer blant palestinske barn i Rafah helt sør på Gazastripen, da han ble drept i et av Israels angrep mot området.

34-åringens familie har siden den gang, med støtte fra britiske myndigheter, kjempet en intens kamp for å få Israel til å erkjenne skyld og betale erstatning.

15 millioner kroner

Israelske og britiske medier melder at det nå er inngått forlik i saken, der Israel har gått med på å betale drøyt 15 millioner kroner i erstatning til Millers etterlatte.

En talsmann for det israelske utenriksdepartementet bekrefter at erstatningsbeløpet er i den størrelsesorden, men understreker at utbetalingen ikke på noen måte må sees som en erkjennelse av skyld.

Israel har aldri tidligere betalt så mye i erstatning etter drap på utenlandske statsborgere, og både kameramannens familie og britiske myndigheter er fornøyde.

Rekordhøyt

- Familien innser at etter fem og et halvt år er dette trolig det nærmeste de kommer en innrømmelse av skyld fra Israels side, heter det i en kunngjøring fra Millers etterlatte.

Erstatningsbeløpet er over sju ganger så høyt som det den norske enken og datteren etter Ahmed Bouchikhi ble tilkjent i 1996, etter at en dødsskvadron fra israelsk etterretning drepte den marokkanske servitøren på Lillehammer i 1973 i den tro at han var en palestinsk terrorist.

Hvitt flagg

Drapet på James Miller ble filmet av en annen fotograf, og opptaket har stått sentralt i tautrekkingen med den israelske staten.

DREPT: En palestinsk kvinne viser stedet der Miller døde 2. mai 20003. Hjelmen og vesten ligger igjen. Det samme gjør et hvittt flagg. Foto: AFP/Mohammed ABED/SCANPIX
DREPT: En palestinsk kvinne viser stedet der Miller døde 2. mai 20003. Hjelmen og vesten ligger igjen. Det samme gjør et hvittt flagg. Foto: AFP/Mohammed ABED/SCANPIX Vis mer

Kameramannen hadde besøkt en palestinsk familie i Rafah da området ble angrepet. 34-åringen og hans kolleger ropte at de var pressefolk og viftet med et hvitt flagg da de forlot huset, men uten forvarsel åpnet en av de israelske soldatene ild.

Britiske etterforskere konkluderte med at det var overlagt drap, og en israelsk militærdomstol anbefalte først en streng straffereaksjon mot soldaten som skjøt.

Senere ble det hevdet at han hadde skutt i selvforsvar og saken ble henlagt.

Obduksjonen av Miller viste at han ble drept med israelsk standardammunisjon fra under 200 meters hold, og at kulen kom fra stedet der de israelske soldatene befant seg.

Filmen Miller var i ferd med å lage, «Death in Gaza», vant senere tre Emmy-priser i USA.

(NTB)

 

DOKUMENTERTE: James Millerog kollega Daniel Ebge laget dokumentarfilm om hvordan den israelske hæren rev palestinske hus på Gaza i jakten på smuglertunneler. Foto: AP/SCANPIX
DOKUMENTERTE: James Millerog kollega Daniel Ebge laget dokumentarfilm om hvordan den israelske hæren rev palestinske hus på Gaza i jakten på smuglertunneler. Foto: AP/SCANPIX Vis mer