Israel betalte millioner til Ceausescu

BUCURESTI (NTB-AFP): Israel betalte millioner av dollar til Romanias tidligere diktator Nicolae Ceausescu og hans hemmelige politi, helt fram til han ble styrtet i desember 1989. Dette angivelig for å kjøpe utreisetillatelser for rumenske jøder som ønsket å emigrere til Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den rumenske avisa Evenimentul Zilei gjengir i dag en liste over sjekker som ble utstedet av israelske banker i 1989, der pengene fant veien inn på konti som ble disponert av Romanias fryktede hemmelige politi, Securitate.

En sjekk var på 1,2 millioner dollar, drøyt 9 millioner kroner, og ble utbetalt fra den israelske Bank Leumi i januar 1989. I august fant nok en million veien fra banken til en Securitate-konto.

Også den israelske Bank Hapoalim overførte millioner, nærmere bestemt 1 million dollar i mai og 1 ny million-sjekk 16. november, en snau måned før Ceausescu ble styrtet.

Ifølge Evenimentul Zilel var de samlede bidragene fra den israelske stat til Romanias diktator og Securitate trolig på «hundrevis av millioner dollar» i løpet av en treårsperiode.

Som motytelse skal Romania også ha gitt Israel opplysninger om arabiske ledere som Yasser Arafat og Libyas leder Muhamed Gaddafi.

Også Tysklands statsminister Helmut Kohl bidro til diktatorens kasse. I august 1989 overførte tyske myndigheter over 40 millioner kroner til samme konti, angivelig for å sikre utreise for den tyske minoriteten i landet.

(NTB)