- Israel bombet avansert missilsystem i Syria

Russisk missilsystem skal ha utgjort en trussel.

BLODIG KRIG: Syriske opprørere har lenge kriget mot Assads regjeringsstyrker. Her er noen av dem på vei til å kjempe om en viktig vei som knytter byen Idlib til Latakia 11. juli. Foto: AFP PHOTO/DANIEL LEAL-OLIVAS/NTB Scanpix
BLODIG KRIG: Syriske opprørere har lenge kriget mot Assads regjeringsstyrker. Her er noen av dem på vei til å kjempe om en viktig vei som knytter byen Idlib til Latakia 11. juli. Foto: AFP PHOTO/DANIEL LEAL-OLIVAS/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Israel gjennomførte tidligere denne måneden et luftangrep i nærheten av den viktige havnebyen Latakia. Målet for angrepet skal ha vært det avanserte missilsystemet «Yakhont».

Det melder både CNN og New York Times, som begge baserer seg på anonyme kilder. Britiske Sunday Times melder imidlertid at angrepet skal ha skjedd fra en ubåt, skriver Jerusalem Post. Ifølge avisa er det snakk om hele 50 missiler.

Trussel De russiske sjømålsmissilene har lenge bekymret både israelske og amerikanske myndigheter fordi systemet utvider Syrias evne til å utgjøre en trussel dersom det besluttes å støtte den syriske opposisjonen med våpen, opprette en sjøblokade eller muligens en flyforbudssone, skriver New York Times.

Missilene skal også ha utgjort en trussel for israelske marinefartøy, og israelske myndigheter skal i tillegg ha vært bekymret for at missilene kunne bli gjort tilgjengelig for Hizbollah.

Angrepet skal ha skjedd 5. juli, og ble først satt under lupen da den syriske opposisjonen sa at det ikek var de som var ansvarlige for angrepet.

- Får skylda Verken israelske eller amerikanske myndigheter har kommentert saken overfor CNN eller New York Times, men til Israels største nyhetsnettsted YNet News, benekter Israels forsvarsminister Moshe Yaalon at det er de som står bak angrepet.

- Vi har lenge ikke blandet oss inn i Syrias blodige krig. Vi har sagt hva våre røde linjer er og vil holder oss til dem. Vi blir beskyldt hver gang det skjer en eksplosjon eller et angrep i Midtøsten, sier Yaalon.

Ifølge CNN overvåker både israelsk og amerikansk etterretning havområdene nøye for å følge med om det skjer ytterligere leveringer av russiske våpen til Syria fra russiske krigsskip.

Amerikanske myndigheter tror ifølge kanalen at enkelte forsyninger, i form av ammunisjon og håndvåpen, har blitt levert i løpet av de siste ukene.