Israel bombet «buffersone» på Gaza

14-åring alvorlig såret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israel har avfyrt granater mot en nyopprettet buffersone nord på Gazastripen. Buffersonen skal hindre militante palestinske grupperinger å skyte raketter mot landsbyer på den israelske siden av grensen.

Den 2,4 kilometer lange buffersonen ble opprettet i går klokka 18 norsk tid. Like etter kunne de første eksplosjonene høres. Minst tolv granater skal være avfyrt, skriver Reuters.

To palestinere ble såret i angrepet, deriblant en fjortenårig palestiner som måtte opereres.

Vitner skal ha observert et rakettoppskytningsteam i nærheten.

- Stopper ikke volden

Palestinske myndigheter har tidligere tilbakevist ideen om en buffersone langs grensen. De ønsket heller at Israel skulle oppta fredsforhandlingene.

- Buffersoner, militarisme, raid, angrep og likvidasjoner vil bare føre til flere voldshandlinger og hevnaksjoner, sier sjefsforhandler Saeb Erekat til BBC.

Mange palestinere ser dessuten på buffersonen som et forsøk på å gjenokkupere land som var okkupert i 38 år. Fremdeles er grensene, kystlinjen og luftrommet over Gaza under israelsk kontroll.

- Israel har forlatt Gazastripen og har ingen rett til å vende tilbake. De burde ikke komme med påskudd, sa den palestinske presidenten Mahmoud Abbas til reportere på Gaza.

GJØR KLAR GRANATENE: Israelsk artilleri skal forsterke buffersonen. To palestinere ble skadet av granatene som ble avfyrt. Alle foto: AP/Scanpix
GJØR KLAR GRANATENE: Israelsk artilleri skal forsterke buffersonen. To palestinere ble skadet av granatene som ble avfyrt. Alle foto: AP/Scanpix Vis mer

Advarte befolkningen

Tidligere i går slapp Israel flyveblader over det nordlige Gaza. De viste kart over et område som inntil september i år hadde vært okkupert av tre israelske bosetninger. Det israelske forsvaret hevdet at området var ubebodd, mens palestinerne hevdet at mange personer ville bli berørt.

Flyvebladene advarte palestinerne mot å oppholde seg i det markerte området fra og med klokka 18 og fram til de fikk videre beskjed.

- Enhver som ikke følger denne advarselen øyeblikkelig, vil befinne seg i livsfare. Vit at terroristorganisasjoner bruker deg som gissel og menneskelig skjold og at de ikke tjener dine interesser, sto det på flyvebladene.

Palestinere som nærmer seg grensen, vil bli skutt.

Ønsker forlengelse av våpenhvilen

Abbas har oppfordret de militante gruppene til ikke å avfyre raketter og heller slutte seg til våpenhvilen som har sørget for ti roligere måneder.

Men Islamsk Jihad, gruppen som skal stå bak storparten av angrepene på Israel under våpenhvilen, tror ikke på en forlengelse av våpenhvilen. De sier at Israel har skylden for den siste voldsøkningen, og at rakettangrepene er hevn for israelske raid på Vestbredden og luftangrep mot Gaza.

En ny voldsbølge kan føre til en utsettelse av det forestående palestinske parlamentsvalget i januar.

Under press

I mars skal det dessuten holdes nyvalg i Israel. Statsminister Ariel Sharon er under sterkt press for å få slutt på rakettangrepene. Særlig partiene til høyre for Sharon mener at beskytningen er et bevis på at å gi land tilbake til palestinerne bare vil føre til mer vold.

For en uke siden ga Sharon ifølge BBC hæren «fullmakt til å gjøre det nødvendige for å stoppe rakettangrepene».

ISRAELSK ARTILLERI-ILD: Avfyres over grensen mot det nyerklærte bufferområdet.
FLYVEBLADET: Advarte palestinerne mot å oppholde seg i det hvit-merkede området. Nærmer de seg grensen, vil de bli skutt mot.