- Israel bombet småbarn mens de sov

Amnesty slår fast omfattende krigsforbrytelser og menneskerettighetsbrudd i Gaza-konflikten.

300 BARN DREPT: Her ligger ei palestinsk jente på sykehus etter et israelsk bombeangrep. Amnesty har dokumentert omfattende brudd på menneskerettighetsforbrytelser. Foto: AP Photo/Eyad Baba/Scanpix
300 BARN DREPT: Her ligger ei palestinsk jente på sykehus etter et israelsk bombeangrep. Amnesty har dokumentert omfattende brudd på menneskerettighetsforbrytelser. Foto: AP Photo/Eyad Baba/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Israelske soldater står ifølge Amnesty International bak drapene på omkring 300 palestinske barn og flere hundre andre ubevæpnede sivile palestinere.

Israel bombet sivile hjem mens hele familier lå og sov, barn ble drept i bombeangrep mens de lekte og ambulanser skal ved gjentatte anledninger ha blitt bombet med pasienter i bilen.

Organisasjonen kommer med kraftige anklager mot Israel i en ny rapport, som dokumenterer omfattende brudd på menneskerettighetene under krigen i Gaza.

Hvitt fosfor
Ifølge en kortversjon av den 117 sider lange rapporten, publisert på organisasjonens nettsider, ble de sivile ofrene tatt av dage både med høy- og lavpresisjonsvåpen.

Droner, som gir brukeren mulighet til å kartlegge målet i detalj, ble brukt mot sivile mål.

Israel har innrømmet bruk av hvitt fosfor. Men da han ble konfrontert med funnet, som først ble rapportert av britiske The Times, forklarte talsmannen Yigal Palmor at all bruken var i henhold til internasjonale regler.

Hvitt fosfor forårsaker alvorlige brannskader og er svært vanskelige å behandle, blant annet fordi fosforsårene fortsetter å brenne om de kommer i kontakt med luft.

Ifølge Den internasjonale Røde Kors-komiteen brenner fosforen med en temperatur av 800 grader, og organisasjonen kritiserer bruken av stoffet sterkt.

Ikke i noen av sakene Amnesty har sett på har de sivile ofrene havnet i skuddveksling mellom Israel og Hamas.

KRITISERES: Også Hamas' rakettangrep mot Israel får sterk kritikk av Amnesty. Foto: AFP PHOTO/DAVID BUIMOVITCH/Scanpix
KRITISERES: Også Hamas' rakettangrep mot Israel får sterk kritikk av Amnesty. Foto: AFP PHOTO/DAVID BUIMOVITCH/Scanpix Vis mer

Kan ikke bortforklares
De var heller ikke nær legitime mål for bombeangrep, som militære anlegg eller -installasjoner.

- Når så mange barn og sivile blir drept, kan det ikke bortforklares som ikke-intenderte skader, slik Israel hevder, sier Amnestys talskvinne Donatella Rovera i pressemeldingen.

- Her er det mange spørsmål som må besvares. Spesielt med tanke på at Israel fortsatte angrepene - på tross av de høye sivile dødstallene. Israel har ikke vist vilje og ansvar til å etterforske disse handlingene, sier Rovera, som selv gjorde feltarbeid for Amnesty i Gaza.

- Dette er krigsforbrytelser, og er ikke akseptabelt.

Ifølge nyhetsbyrået AP ble totalt 1400 palestinere i den 22 dager lange krigføringen. Flere tusen hjem ble bombet, og omkring 20 000 palestinere skadd.

Blant de mest graverende angrepene var en hendelse omtalt i New York Times og Newsweek, der 30 sivile, blant disse både kvinner og barn, ble drept da de forsøkte å søke tilflukt nær den FN-drevne Faqhourah School.

Israelske myndigheter har ikke ønsket å kommentere Amnestys rapport.


Kritiserer Hamas

Også Hamas får kraftig kritikk i rapporten.

De gjentatte rakettangrepene bevegelsen står bak kvalifiserer også til krigsforbrytelser, ifølge Amnesty, som påpeker at avsenderen ikke har noen kontroll over hvem rakettene treffer.

RAMMET SIVILE MÅL: Her forsøker palestinske brannmenn å redusere skadene etter at en israelsk bombe har truffet et kjøpesenter. Foto: AP Photo/Xinhua/Scanpix
RAMMET SIVILE MÅL: Her forsøker palestinske brannmenn å redusere skadene etter at en israelsk bombe har truffet et kjøpesenter. Foto: AP Photo/Xinhua/Scanpix Vis mer

Dødelighetsraten er lavere enn for de israelske luftbombingen, men rakettene rammet også flere sivile mål.

Også en rapport utarbeidet av den norske menneskerettighetsdommeren Finn Lynghjem dokumenterer omfattende, israelske brudd på menneskerettighetene under Gaza-krigen.

De objektive kriteriene for folkemord foreligger. Det ser ut som det kan ha blitt begått folkemord, men vi finner ikke fakta og beviser på at Israel hadde forsett om å drepe palestinere. Men vi ser ikke bort ifra at israelske soldater som var inne i Gaza kan ha hatt dette forsettet, sa Lynghjem til Dagbladet i mai i år.

DOKUMENTERER KRIGSFORBRYTELSER: Amnestys Donatella Rovera poserer med den 117 sider lange rapporten organisasjonen har utarbeidet om Gaza-krigen. Foto: REUTERS/Darren Whiteside/Scanpix
DOKUMENTERER KRIGSFORBRYTELSER: Amnestys Donatella Rovera poserer med den 117 sider lange rapporten organisasjonen har utarbeidet om Gaza-krigen. Foto: REUTERS/Darren Whiteside/Scanpix Vis mer