- Israel bombet syrisk atomanlegg

Skal ha funnet radioaktivt materiale fra Nord-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelske spesialstyrker fant radioaktivt materiale av nordkoreansk opprinnelse på et anlegg i Syria, før det ble bombet av israelske fly tidligere i måneden, skriver The Sunday Times.

Den britiske avisen viser til velinformerte kilder i Washington og Jerusalem, men siterer ingen av dem.

Ifølge avisen tok soldatene prøver fra det hemmelige militæranlegget nær Dayr az-Zwar nord i Syria, før israelske fly bombet anlegget.

Prøvene viste radioaktivt materiale av nordkoreansk opprinnelse, og Israel fikk derfor Washingtons velsignelse til å gjennomføre flyangrepet 6. september, skriver avisen.

Noen offisiell bekreftelse på at et slikt flyangrep fant sted, har imidlertid verken Israel eller Syria kommet med.
«Syrisk atomlager»
Det angivelige israelske flyangrepet ble først omtalt i The Sunday Times for én uke siden.

Avisens journalister, blant dem Uzi Mahnaimi, som selv har en fortid innen israelsk etterretning, skrev da at de israelske flyene hadde bombet et «syrisk atomlager».

Ifølge avisen hadde israelske spesialstyrker samlet etterretning i Syria i flere måneder før angrepet fant sted.

Israel skal orientert president George W. Bush om at det befant seg nordkoreansk personell ved anlegget i Syria alt i sommer.


Kommenterer ikke
Da Washington i tillegg fikk se beviser for at det var radioaktivt materiale ved anlegget, ga de grønt lys til å angripe, skriver avisen.

Da Bush ble bedt om å kommentere saken tidligere i uka, var han avvisende.

- ANGREP HEMMELIG ANLEGG: Israelske F-16I (bildet)- og F-15-fly skal ha bombet et syrisk atomanlegg etter at et kommandoteam på bakken anga målet med laser. Foto: JIM HOLLANDER/EPA/SCANPIX
- ANGREP HEMMELIG ANLEGG: Israelske F-16I (bildet)- og F-15-fly skal ha bombet et syrisk atomanlegg etter at et kommandoteam på bakken anga målet med laser. Foto: JIM HOLLANDER/EPA/SCANPIX Vis mer

- Jeg kommer ikke til å kommentere den saken, sa presidenten på en pressekonferanse.

Både Syria og Nord-Korea har avvist at det pågår noe atomsamarbeid mellom de to landene, og syriske tjenestemenn hevder at israelerne slapp bomber i ørkenen uten å forårsake noen ødeleggelser.

Det eneste landet i Midtøsten som har atomvåpen er Israel, men USA anklager nå Iran for å ville skaffe seg slike våpen. Ingen har tidligere anklaget Syria for å ha ambisjoner i den retning.

(NTB)