- Israel bør flyttes til Europa

I tillegg sår Irans president tvil om Holocaust.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I en tale torsdag sådde Irans president Mahmoud Ahmadinejad tvil om Holocaust fant sted, og hevdet at Israel burde flyttes til Europa.

Uttalelsene har vakt sterke reaksjoner hos vestlige statsledere.

- Gi sionistene en del av Europa

Ifølge Reuters kom uttalelsene i en tale presidenten holdt på en pressekonferanse i Mekka i Saudi-Arabia, og ble sitert av det iranske nyhetsbyrået IRNA:

«Noen europeiske stater insisterer på at Hitler drepte millioner av jøder i gasskamre og de insisterer på det i en slik grad at hvis noen kommer med bevis på noe annet blir vedkommende fordømt og kastet i fengsel.»

«Selv om vi ikke godtar påstanden, hvis vi antar at den er sann, er vårt spørsmål til europeerne dette: Er Hitlers drap på uskyldige jøder grunnen til at de støtter okkupasjonen av Jerusalem?»

«Hvis europeerne er oppriktige bør de gi noen av provinsene i Europa - i Tyskland eller Østerrike eller andre land - til sionistene, så sionistene kan opprette sin stat i Europa. Dere tilbyr en del av Europa, og vi støtter det», skal Ahmadinejad sa sagt.

- Uakseptabelt

SÅDDE TVIL OM HOLOCAUST: Den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad (t.v) var på et møte i Organisasjonen for Islamsk Konferanse (OIC) i Mekka i Saudi-Arabia, da han kom med skarpe uttalelser på en pressekonferanse. Foto: Zainal Abd Halim/Reuters
SÅDDE TVIL OM HOLOCAUST: Den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad (t.v) var på et møte i Organisasjonen for Islamsk Konferanse (OIC) i Mekka i Saudi-Arabia, da han kom med skarpe uttalelser på en pressekonferanse. Foto: Zainal Abd Halim/Reuters Vis mer

Reaksjonene på presidentens uttalelser har ikke latt vente på seg.

- Dette bare forsterker vår bekymring for regimet i Iran, og viser at det er enda viktigere å hindre at landet skaffer seg kjernefysiske våpen, sa talsmann for Det hvite hus, Scott McCellan, ifølge Reuters.

Den tyske kansleren Angela Merkel kalte uttalelsene «fullstendig uakseptable», mens den britiske utenriksministeren Jack Straw sa at han fordømte uttalelsene uten reservasjoner.

Ikke minst har uttalelsene vakt reaksjoner i Israel:

- Det er konsensus i mange kretser i den arabiske verden om at det jødiske folk ikke har rett til å etablere en stat på våre forfedres land, sa Raanan Gissin, en talsmann for den israelske statsministeren Ariel Sharon.

- Takk gud for at vi har kapabilitetene til å hindre at slike uttalelser blir realisert, sa Gissin videre.

Det er ikke første gang Mahmoud Ahmadinejad vekker reaksjoner med sine uttalelser. I oktober tok han til orde for å utradere den israelske staten.

Forholdet mellom USA og Iran har lenge vært svært anstrengt.

- ISRAEL BØR FLYTTES TIL EUROPA: Ahmadinejads uttalelser har vakt sterke reaksjoner.