SIVILT SKIP:  Det tyrkiske skipet Mavi Marmara fotografert i Istanbul 22. mai. Skipet hadde flere hundre aktivister ombord, og var i konvoien som mandag morgen ble bordet av israelske soldater. 19 personer er bekreftet døde og hendelsen har skapt diplomatisk furore. Foto: Scanpix/Emrah Dalkaya
SIVILT SKIP: Det tyrkiske skipet Mavi Marmara fotografert i Istanbul 22. mai. Skipet hadde flere hundre aktivister ombord, og var i konvoien som mandag morgen ble bordet av israelske soldater. 19 personer er bekreftet døde og hendelsen har skapt diplomatisk furore. Foto: Scanpix/Emrah DalkayaVis mer

Israel brøt havretten med overlegg

- Men vi har rett til å forsvare oss selv, sier talskvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Avital Leibovich, talskvinne for det israelske militæret, bekrefter i et intervju med Al Jazeera at angrepet på aktivistkonvoien skjedde i internasjonalt farvann.
- Dette skjedde i vann utenfor Israels territorie, men vi har rett til å forsvare oss selv, sier Leibovich.

- Regelen er at i internasjonalt farvann kan kun flaggstater gripe inn ovenfor skip som seiler under deres flagg, sier professor i folkerett og havrettsekspert Geir Ulfstein.

Ifølge Al Jazeera har tallet på døde aktivister nå kommet opp i 19. Israelske forsvarsmyndigheter opplyser på sin hjemmeside at syv israelske soldater er såret. Den israelske offensiven mot konvoien av aktivister og hjelpeutstyr ble angrepet da det var på vei fra Kypros til Gaza i natt.

- Dersom skipene befant seg i internasjonalt farvann da israelske soldater gikk om bord, så har Israel brutt denne havrettslige hovedregelen, sier Ulfstein.  

Amnesty International krever at hendelsen etterforskes av en uavhengig kommisjon. Menneskerettighets-organisasjonen har også bedt israelske myndigheter straks offentliggjøre de militære instruksene som lå til grunn for den israeske operasjonen.

Ikke rett til å borde Professoren forteller at reglene er ulike i krigstid, da krigførende parter kan angripe hverandre også i internasjonalt farvann.

- Ulike medier har meldt om at israelske soldater som kom om bord i båtene for å anholde aktivistene, ble møtt med våpen og vold. Hadde soldatene rett til å forsvare seg?

- Spørsmålet blir om de hadde lov til å gå om bord i det hele tatt. I internasjonalt farvann har ikke Israel rett til å gjøre noe som helst mot et skip med annet lands flagg, sier Ulfstein.  

Juridisk vanskelig Men selv om Israel har brutt internasjonal havrett er det lite trolig at aktivistene kan komme noen vei skulle de ønske å føre den israelske stat for retten, mener professoren.

- Det måtte i første omgang bli i en internasjonal domstol, men det er vanskelig når Israel aldri har godtatt noen av disse domstolene. Dersom en slik sak derimot føres for sivil rett i et annet land, vil Israel kunne påberope seg immunitet. Men en siste utvei vil eventuelt være en israelsk domstol, sier professoren.  

Kan angrepet på skip som seilte under blant andre tyrkiske flagg, utløse noen NATO-plikt?
- Ikke etter folkeretten, for dette var et sivilt skip, sier Ulfstein. Men han legger til at Tyrkia kan handle på vegne av skipet.  

Ulovlig sikkerhetssone - Israelske medier meldte i går at Israel utvider sin sikkerhetssone i havet med 68 mil. Hadde de rett til det?

- Nei, her er det regler å følge. Regelen i havrett er at sjøterritorier strekker seg opptil tolv mil ut, mens en økonomisk sone kan være 200 mil. Så denne utvidelsen hadde de heller ikke rett til, sier Ulfstein.

 HAVRETTSEKSPERT:  Professor Geir Ulfstein ved Institutt for offentlig rett på Universitetet i Oslo, sier Israel brøt folkeretten da angrep konvoien av aktivister og hjelpeutstyr. Foto: Universitet i Oslo
HAVRETTSEKSPERT: Professor Geir Ulfstein ved Institutt for offentlig rett på Universitetet i Oslo, sier Israel brøt folkeretten da angrep konvoien av aktivister og hjelpeutstyr. Foto: Universitet i Oslo Vis mer