Israel brøt havretten med overlegg

- Men vi har rett til å forsvare oss selv, sier talskvinne.

SIVILT SKIP:  Det tyrkiske skipet Mavi Marmara fotografert i Istanbul 22. mai. Skipet hadde flere hundre aktivister ombord, og var i konvoien som mandag morgen ble bordet av israelske soldater. 19 personer er bekreftet døde og hendelsen har skapt diplomatisk furore. Foto: Scanpix/Emrah Dalkaya
SIVILT SKIP: Det tyrkiske skipet Mavi Marmara fotografert i Istanbul 22. mai. Skipet hadde flere hundre aktivister ombord, og var i konvoien som mandag morgen ble bordet av israelske soldater. 19 personer er bekreftet døde og hendelsen har skapt diplomatisk furore. Foto: Scanpix/Emrah Dalkaya Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||Avital Leibovich, talskvinne for det israelske militæret, bekrefter i et intervju med Al Jazeera at angrepet på aktivistkonvoien skjedde i internasjonalt farvann. - Dette skjedde i vann utenfor Israels territorie, men vi har rett til å forsvare oss selv, sier Leibovich.- Regelen er at i internasjonalt farvann kan kun flaggstater gripe inn ovenfor skip som seiler under deres flagg, sier professor i folkerett og havrettsekspert Geir Ulfstein.

Ifølge Al Jazeera har tallet på døde aktivister nå kommet opp i 19. Israelske forsvarsmyndigheter opplyser på sin hjemmeside at syv israelske soldater er såret. Den israelske offensiven mot konvoien av aktivister og hjelpeutstyr ble angrepet da det var på vei fra Kypros til Gaza i natt.

- Dersom skipene befant seg i internasjonalt farvann da israelske soldater gikk om bord, så har Israel brutt denne havrettslige hovedregelen, sier Ulfstein.  

Amnesty International krever at hendelsen etterforskes av en uavhengig kommisjon. Menneskerettighets-organisasjonen har også bedt israelske myndigheter straks offentliggjøre de militære instruksene som lå til grunn for den israeske operasjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer