- Israel bryter folkeretten

Utenriksminister Jan Petersen kom i dag med krass kritikk av Israel etter det blodigste døgnet siden intifadaen startet for 17 måneder siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelske soldater har det siste døgnet drept minst 33 palestinere, blant annet to barn og en general. En palestiner drepte fem ungdommer på en skole i et jødisk bosettingsområde, også en israelsk soldat ble drept av en palestinsk mann.

Den siste uka har vært den blodigste siden urolighetene begynte i september 2000. Ifølge telegrambyrået AP har 105 palestinere og 36 israelere blitt drept. De to partene har skutt mot hverandre og bombet - og en aksjon blir som oftest hevnet av den andre parten. Denne onde sirkelen har pågått i 17 måneder og er nå på sitt mest kritiske.

Blant de drepte i dag er en palestinsk general, en sykehusansatt og to barn på ni og 11 år.

Palestinske helsearbeidere sier at israelske tropper flere steder hindret ambulanser i å nå fram til sårede og at mange blødde i hjel. Hæren har ikke kommentert anklagene, men har tidligere sagt at palestinerne bruker ambulanser til å smugle våpen og soldater.

Norsk kritikk

Utenriksminister Jan Petersen kom i dag med sterke anklager mot Israel.

- Jeg beklager sterkt de vedvarende israelske angrepene på Røde Halvmånes medisinske personell i det palestinske området, sier han til NTB.

Han reagerer sterkt på gårsdagens angrep mot flere ambulanser på Vestbredden, der to leger ble drept og flere andre helsearbeidere såret. Også i dag ble en palestinsk lege drept.

- Dette er et alvorlig brudd på internasjonal humanitær rett, som forplikter partene til ikke å angripe nøytrale hjelpeorganisasjoner som FN og Røde Kors, sier Petersen.

Også generalsekretæren i Norges Røde Kors, Jan Egeland, reagerer på de siste dagers kamper.

- Dette er en meget dramatisk utvikling. Til å begynne med var dette en konflikt der soldater skjøt mot soldater. Deretter begynte soldater å skyte mot sivile og nå blir det også skutt direkte mot hjelperne. Dette er grove brudd på folkeretten, sier Egeland til NTB.

PS! Siste nytt fra Israel i kveld er at israelske grensevakter skøt og drepte en palestiner som bar på en bombe i Øst-Jerusalem.

BLODBAD: En israelsk bosetter gjør reint etter at en palestinsk våpendesperado drepte fem ungdommer på en skole.
BLIR BESKUTT: En palestinsk gutt med en steinslynge i hånda dukker for å komme seg unna gummikulene fra israelerne.
DØDSTALLENE STIGER: En Hamas-soldat bærer en død palestiner med høyre hånd, og har våpnet klart i den andre.