Israel bygger elektrisk grensegjerde

Israelske myndigheter er i ferd med å bygge et 70 kilometer langt elektrisk gjerde langs grensen til de palestinske områdene på Vestbredden, sa den israelske viseforsvarsministeren Ephraim Sneh i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sneh sa at det elektriske gjerdet er ment å hindre «infiltrasjon av terrorister» og koster rundt 225 millioner kroner, som er satt til side av regjeringen.

En høytstående offisiell israelsk tjenestemann som ønsker å være anonym har sagt at gjerdet bygges mer eller mindre langs våpenhvilegrensen mellom Israel og den jordansk okkuperte Vestbredden før krigen i 1967. Gjerdet går fra Latrun til Gilboa nord i Israel.

Ideen om å bygge et elektrisk gjerde for å skille de israelske og palestinske områdene ble offisielle allerede i 1996, da den israelske statsråden for intern sikkerhet, Moshe Shahal, fortalte om Israels planer om å opprette en intenst overvåket og tungt sikret grenselinje med 360 kilometer elektrisk gjerde mot Vestbredden.

- Det skal bare være 18 grenseposter der palestinere og israelere vil få passere til den andre siden, under overvåking av palestinske og israelske politimenn. På postene skal det også installeres høyteknologisk utstyr til å søke etter bomber og eksplosiver som forsøkes smuglet gjennom, opplyste

Shahal under en omvisning for journalister langs grenseområdene våren 1996.

(NTB)