HEMMELIG:  Anlegget i Dimona rommer en av de to kjernefysiske reaktorene Israel allerede har. I dag offentliggjøres planene om den tredje reaktoren. ARKIVFOTO: AFP/SCANPIX.
HEMMELIG: Anlegget i Dimona rommer en av de to kjernefysiske reaktorene Israel allerede har. I dag offentliggjøres planene om den tredje reaktoren. ARKIVFOTO: AFP/SCANPIX.Vis mer

Israel bygger kjernekraftverk

Frankrike leverer teknologien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Israel kunngjør denne uka planer om å bygge et kjernekraftverk med hjelp fra Frankrike.

Minister for infrastruktur, Uzi Landau, vil komme med kunngjøringen på en internasjonal energikonferanse i Paris seinere i dag, sier en talsmann for ministeriet.

Israel har allerede to kjernefysiske reaktorer, ett ved det hemmelige Dimona-anlegget, der det etter alt å dømme er produsert atomvåpen, og en forskningsreaktor i Nahal Soreq ved Tel Aviv, som er åpen for inspeksjon.Fransk teknologiIfølge infrastrukturdepartementet har Landau drøftet muligheten for samarbeid med Frankrike og Jordan om et kjernekraftverk med den franske energiministeren Jean-Louis Borloo.


Planen er at Frankrike skal overvåke prosjektet, som skal bruke fransk teknologi.

Israel har ikke undertegnet ikkespredningsavtalen og har ikke gått med på ideen om en atomvåpenfri sone i Midtøsten, som USA har ønsket.

(NTB-Reuters-AFP).