Israel bygger mur mot Vestbredden

Israels forsvarsminister Binyamin Ben-Eliezer innviet i dag byggingen av et omstridt sikkerhetsgjerde langs grensen til Vestbredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bulldosere har allerede vært i arbeid i flere dager ved hærens militærpost i Salem, nord på Vestbredden før innvielsen søndag. Målet med gjerdet, som skal strekke seg fra Salem til Kassem, er å hindre palestinske aktivister fra Tulkarem, Jenin og Qalqilya i å komme seg inn i Israel for å utføre selvmordsaksjoner.

- Terroristaksjonene som har plaget Israel har tvunget oss til å bygge en gjennomgående barriere for å hindre infiltrasjon av palestinske terrorister, sa forsvarsminister Binyamin Ben-Eliezer til journalister ved en kibbutz i nærheten,

Apartheid

Det er ventet at gjerdet, som skal være 350 kilometer langt, vil ta mellom fire og seks måneder å bygge, og vil koste rundt 120 millioner dollar, cirka 940 millioner kroner.

Men den palestinske regjeringsministeren Saeb Erekat beskylder Israel for å prøve å dele de palestinske områdene inn i små kantoner og «starte et nytt apartheidsystem som er verre enn det som eksisterte i Sør-Afrika».

- Dette gjerdet er et hatgjerde. De «hvite» vil være i Tel Aviv, de «svarte» på Vestbredden, sa Mohamed Dahlan, forhenværende sjef for sikkerhet i Gaza fredag.

Uberørt av beskyldninger fra palestinerne, inspiserte den israelske forsvarsministeren Binyamin Ben-Eliezer byggeplassen hvor israelske flagg vaiet i vinden.

Ifølge Amos Yaron, direktøren for det israelske forsvarsdepartementet, vil det elektriske sikkerhetsgjerdet med detektorer og veipatruljer koste rundt 1 million dollar, cirka 8 millioner kroner per kilometer.

- Dette er vår måte å holde terrorister fra Judea og Samaria vekk fra Israel, forklarte Yaron.

Omstridt

Men regjeringsmedlem Yitzhak Levy fra det Nasjonal religiøse partiet (NRP), en av de fremste pådriverne for jødiske bosetting på områder Israel annekterte under krigen i 1967, mener gjerdet er «et politisk gjerde» som i verste fall kan bli en fastsatt grense og påvirke framtidige diskusjoner om en palestinsk stat. Under en stormfull debatt på regjeringsmøtet søndag, krevde Levy at arbeidet med gjerdet skulle stanses. Diskusjonen om gjerdet er nå blitt utsatt til et regjeringsmøte kommende onsdag.

- Gjerdet er i strid med tidligere avgjørelser tatt av regjeringen, hevder Levy overfor israelsk kringkasting. Han vil i stedet at Sharon skal sette opp buffersoner og ikke et gjerde.

Fredag meldte avisen Maariv at NRP vurderer å trekke seg fra Sharons koalisjonsregjering.

Men forsvarsminister Ben Eliezer avviser at gjerdet har politisk betydning eller vil ha noen innvirkning på diskusjoner om fremtidige grenser.

- Det er bare et sikkerhetsgjerde, den har ingen annen mening. Det eneste som betyr noe er sikkerheten til israelske borgere, sier Ben Eliezer.

Fortsetter kampen

Gjerdet vil ha lite innvirkning på sikkerheten til de rundt 200,000 jødiske bosetterne som bor på Vestbredden og krever en bibelsk rett til å bo på områder palestinerne vil ha som sin stat.

Gjerdet vil derimot få store økonomiske konsekvenser for palestinske arbeidere som nå kan komme seg inn i Israel for sola går opp for å arbeide ulovlig i Israel.

En av grunnene til at Israel nå velger å sette opp gjerdet er fordi de mener et tilsvarende sikkerhetsgjerde i Gazastripen har hindret palestinske aktivister i å utføre selvmordsaksjoner.

Men sikkerhetsgjerdet skremmer ikke den militante islamistbevegelsen Hamas, som lover å fortsette aksjonene.

- Dette er vårt land, og vi kjenner det svært godt, sa Mahmoud a-Zahar, talsmann for Hamas.

Mer vold

Samtidig har det vært en rekke voldsepisoder og nesten-angrep. Lørdag fant israelske soldater en bil med 180 kilo sprengstoff parkert utenfor gjerdet ved to jødiske bosettinger i Gaza.

Søndag ble en palestiner skutt og drept av israelske styrker mens hans forsøkte å krysse en militærpost ved Nablus melder palestinske kilder. Tidligere på dagen ble israelske soldater overfalt med Dugit-bosetningen nord på Gazastripen der to av soldatene ble skutt og drept, mens fire ble alvorlig skadd, en av dem alvorlig.

Den militære fløyen av Hamas, Ezzedine al-Qassem-brigadene, har påtatt seg ansvaret for angrepet.

(NTB)

BYGGER MUR: Israels forsvarsminister Benjamin Ben-Eliezer foran et kart som viser deler av det nye gjerdet mot Vestbredden.