Israel bygger rakettskjold

Med penger fra USA er Israel i ferd med å bygge verdens første rakettskjold. Skjoldet skal kunne stoppe Saddam Husseins scud-raketter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Systemet går under navnet «the Arrow», vil koste over to milliarder dollar - 15 milliarder kroner, melder avisa New York Times.

USA skal ifølge avisa betaler deler av regninga.

I dag har Israel det amerikanske Patriot-systemet for å forsvare seg mot fiendtlige luftangrep, men da Irak sendte sine raketter under Gulf-krigen i 1991 viste deg seg at de ikke klarte å stanse Saddams raketter.

USA har lenge forsket på rakettforsvarssystemer. Nå kan det hele bli en realitet, og den første testen kan være nært forestående.

Skulle USA velge å gå til angrep på Iraq, vil Israel være et av målene Saddam Hussein vil forsøke å ramme. Sender han avgårde raketter mot Israel vil hele verden følge med for å se om deres rakettforsvarsskjold fungerer.

- Det ville blitt første gang i verden et slikt system ble testet ut, sier en kilde i det amerikanske forsvarsdepartementet til New York Times.

- Hele verden vil følge med, og det vil vi også, sier kilden.

Strengt bevoktet base

Palmachim luftforsvarsbase ligger rett sør for kystbyen Tel Aviv. De har forberedt seg på marerittet - en scudrakett fra Saddam Hussein - muligens med kjemiske eller biologiske våpen om bord.

En scud-rakett bruker bare seks-sju minutter fra Irak til Israel.

Ved basen skal det nye rakettskjoldet nå styres.

- Vi har gjennomført en rekke tester, og det fleste var vellykkede. Men vi vet at dette våpenet bare vil bli testet i en krig, sier en av de ansvarlige for det israelske rakettskjoldet, Danny Peretz, til New York Times.

Han forteller at verden forandret seg i 1991. Før den tid mente de fleste at ingen ville tørre å angripe Israel.

- Men i 1991 var det noen som gjorde det, sier Peretz.

Les hele artikkelen i New York Post her.

PS: Nettutgaven er gratis å lese, men du må registrere deg som bruker først.

<B>RAKETTENE: Her er en av Saddam Hussein al-Hussein Scud-raketter. Denne ble funnet av FNs våpeninspektører. F
<B>HYLLER SADDAM: En ung palestiner i Gaza holder opp plakaten av Iraks leder under en demonstrasjon den 10. September i år.