Israel bytter fanger mot soldatkister

Samir Kuntar skulle sone 542 år. Frigitt i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israel har lovt å løslate fem libanesiske fanger fra fengsel i bytte mot to døde soldater. De to soldatene ble tatt til fange av militante styrker for to år siden, noe som førte til en måned lang krig mot Hizbollah, skriver AP.

Sa aldri noe om fangene

Israel har lenge trodd at de to soldatene ble drept og levningene skal DNA-testes snarest for å bekrefte at det virkelig er de to døde soldatene. Hizbollah ga aldri opplysninger om de to fangene. Dette er en del av en avtale FN har fått i stand. Israel på sin side har lovt å løslate fem fanger i tillegg til å frigi likene av 199 døde soldater.

En av de fem frigitte fangene er Samir Kuntar. Han ble dømt til 542 års fengsel etter en gisselaksjon i 1979- Kuntar ledet et raid hvor han og hans menn først drepte en israelsk soldat i Nahariya. Deretter søkte de etter gisler, skriver Sky News.

Drepte far og datter

De tok seg inn i hjemmet til familien Haran, hvor de kidnappet 28 år gamle Danny Haran og hans fire år gamle datter Einat. De ble ført til stranda. Der skal Kuntar ifølge vitner ha skutt Haran foran datteren, samtidig som hun bønnfalt ham om å ikke drepe faren.

Etter at faren ble drept slo han i hjel Einat med enden på rifla.

Samtidig gjemte kona Smadar seg i familiens leilighet sammen med parets andre datter på to år. Moren klemte datteren i hjel ved et uhell i et forsøk på å holde datteren i ro.

Israel bytter fanger mot soldatkister

Psykopatisk monster

Siden da har Kuntar blitt sett på som et psykopatisk monster av israelerne, skriver Sky News. Likevel mener majoriteten at han skal bli løslatt mot at Israel får levningene av de to soldatene.

Kuntar, som er en libanesisk druser, ble fengslet før Hizbollah eksisterte, men det å få ham i frihet har blitt en fanesak for den militante organisasjonen.

Bare to dager før de israelske soldatene ble kidnappet, lovte Hizbollah-leder Hassan Nasrallah å få Kuntar hjem. Men Nasrallah hadde ikke forutsett at kidnappingen ville føre til en krig som varte i en måned, med tap på begge sider.

FRIGITT: Samir Kuntar skulle sone 542 år i israelsk fengsel. I dag ble han løslatt etter en FN-avtale som ble godkjent av Israels regjering i går.