Israel danner kriseregjering

OSLO/RAMALLAH/JERUSALEM (Dagbladet.no): Israelske styrker har i dag gjennomført en serie luftangrep mot palestinske byer. Tidligere i dag ble to israelske soldater lynsjet av en rasende folkemengde i byen Ramallah. Nå danner Israel en nasjonal kriseregjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelske helikoptere har angrepet områder i Gaza og byen Ramallah rett nord for Jerusalem med raketter og marinefartøy. Tanks og troppestyrker er kjørt frem mot palestinske områder.

- Arafat erkjenner at dette er en krig, en israelsk krig mot vårt land og vårt folk, og vi takler det deretter, sier den palestinske statsråden for internasjonale relasjoner Nabil Shaat.

På spørsmål om hvordan palestinerne kan besvare et slikt angrep svarte Shaat at «vi har verken raketter, militærfly eller stridsvogner, men ved å holde fast på landet vårt kan vi vise verden at det er angrepene som må stoppes.»

- Symbolsk angrep

Den israelske hæren sier at angrepet er et symbolsk svar til palestinerne på drapet på de to israelske soldatene tidligere på dagen.

- Helikopterangrepet er et symbolsk signal til de palestinske selvstyremyndighetene om at den israelske hæren ikke vil sitte passivt å se på når voldelige handlinger utføres, heter det i en kunngjøring fra den israelske hæren.

Angrepene ble offisielt avsluttet en tid etter mørkets frembrudd ved 17-tiden norsk tid. En time senere avfyrte israelske helikoptere maskingeværsalver mot Hebron og Nablus.

Ehud Baraks rådgiver Danny Yatom sier at dersom den palestinske lederen Yasser Arafat gjør som han har lovet og stopper volden, vil det ikke bli flere angrep. Hvis ikke blir det nye angrep.

- Dersom palestinske myndigheter ikke lykkes med det Arafat har lovet, vil vi tvinges til å forsvare oss selv igjen og handle, sa Yatom.

Angst og frykt

I den palestinske delen av Jerusalem er det nå frykt i luften rapporterer Dagbladet.nos Hans Arne Vedlog.

- Det er stille og dødt i de forlatte gatene, og det hersker en engstelig stemning, helt annerledes enn i går. Butikker og restauranter er stengt, sier han på telefon fra Jerusalem.

Totalt 36 palestinere, 6 i Gaza og 30 i Ramallah, skal ha blitt skadd under dagens angrep. Det er ikke meldt om dødsfall.

Rød-Larsen måtte flykte

Kamphelikoptre har skutt mot Yasser Arafats hovedkvarter i Gaza og mål i nærheten, melder flere kilder.

FNs visegeneralsekretær Terje Rød-Larsen satt i møte med Arafat like før angrepene. Da alarmen gikk beordret Arafat Larsen til å komme seg unna.

- Jeg var i møte med Arafat for å overbringe FNs generalsekretær Kofi Annans forslag om våpenhvile. Vi ble informert om at hovedkvarteret skulle bombes, og Arafat ba meg ta dekning, sier Rød-Larsen til CNN.

Larsen oppholder seg nå noen hundre meter fra det angrepne hovedkvarteret, og jobber videre med å få å plass en våpenhvile.

Utenriksminister Jagland var på vei til Gaza, men kortesjen snudde da angrepene ble kjent. Et sivilforsvarsanlegg og hovedkvarteret til den palestinske marinen i Gaza skal også ha blitt angrepet, og israelske marinefartøyer befinner seg like utenfor kysten.

Flere drept i Ramallah

Palestinske politistasjoner i Ramallah ble også angrepet med helikopter. Fire politioffiserer og en rekke sivile skal ha blitt skadet i angrepene.

- Vi var på vei ut av byen da vi hørte tungt skyts. Det virket som om palestinerne ventet angrepet. Tidligere på dagen sa de til oss at «her vil det ikke være trygt», sier Dagbladet.nos medarbeider Einar Hagvaag på telefon fra Israel.

Opp til fem helikoptere skal ha deltatt i til nå fire angrepsbølger, og i de senere angrepene skal raketter ha landet i boligområder. Israelske myndigheter bekrefter også at de har angrepet en palestinsk kringkastingsstasjon som har rappportert fra de siste dagenes opptøyer, og det de mener er et militshovedkvarter.

De israelske angrepene ble utløst av den regelrette lynsjingen av to israelske soldater i Ramallah ved 13-tiden i dag. Palestinske sikkerhetsstyrker erklærte unntakstilstand i Gaza etter drapene, angivelig av frykt for israelske angrep.

Skutt i raseri

Et øyenvitne, en ung palestiner, kunne fortelle Dagbladet.nos medarbeider i Ramallah, Einar Hagvaag, at tre eller fire israelere fra spesialstyrkene ble oppdaget av palestinerne i Friends School, som ligger like ved den palestinske politistasjonen i Ramallah.

Israelske militærmyndigheter hevder kategorisk at det bare var to soldater, og at de var på villspor og ikke deltok i noen hemmelig aksjon. De var i sivil.

- Da de gikk ned mot Manara-torget, ble israelerne omringet av palestinske ungdommer som drepte to av dem i raseri. Det er uklart hvordan de ble tatt av dage. Noen sier de ble skutt, andre at de ble stukket ned.

Ifølge flere vitner skal israelerne, en muligens død, ha blitt tatt med til byens politistasjon. Stasjonen ble raskt omringet av en rasende menneskemengde, som trengte seg inn i stasjonen. Flere palestinske polititjenestemenn skal ha blitt såret mens de prøvde å stanse den rasende mobben.

Inntrengerne skal så ha kastet en eller to israelere ut fra vinduet i andre etasje. Det er ikke kjent hvovidt de ennå var i live, men vindusrammen måtte byttes ut på grunn av blodsølet. To lik ble senere i dag overlevert israelske myndigheter fra palestinsk side.

Kriseregjering

Israels regjering satt i ettermiddag samlet i krisemøte. I kveld sa Isaels statsminister Ehud Barak at han vil danne en kriseregjering om få dager. Han ser ikke bort i fra at den vil inkludere Likud-leder Ariel Sharon, som for to uker siden utløste de palestinske opptøyene med å besøke den muslimske helligdommen Tempelhøyden omgitt av 1000 politifolk.

- Ariel Sharon er en seriøs politisk partner, han er mann som ikke kan oversees i samtalene om å danne en samlingsregjering, sa Barak i kveld.

Ariel Sharon er leder for det største opposisjonspartiet Likud, og skal det bli noen samlingsregjering må Sharon bli med dersom han vil. En israelsk kommisjon som gransket Sharons rolle i Libanonkrigen anbefalte at han ikke kunne få ansvar for nasjonal sikkerhet eller «inneha kommando».

Nå legger altså Barak dette til side og tar han inn i varmen. Sharon ledet Israel inn i det kartastrofale felttoget i Libanon i 1982, og som indirekte fikk ansvaret for massakrane av palestinere i flyktningeleirene Sabra og Chatila. Å ta med Sharon i regjeringen vil være en kraftig provokasjon for den palestinske siden.

USA sier nei

USAs FN-ambassadør Richard Holbrooke har i kveld motsatt seg det palestinske forslaget om å ta opp den nye krisen i Midtøsten med FNs sikkerhetsråd.

Dagbladet.no følger saken.

HARD HEVN: Israelske kamphelikoptere har i dag gått til angrep mot den palestinske byen Ramallah flere ganger.
SYMBOLSK: Røyken stiger opp over Ramallah etter et israelske rakettangrep. Israelske myndigheter kaller angrepet «symbolsk».
LYNSJET AV MOBBEN: Dette er bildet som fikk Israel til å gå til angrep. En israelsk soldat, muligens allerede død, kastes blodig ut av en politistasjon mobben stormet.