Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel diskriminerer systematisk kristne, muslimer og kvinner

Ifølge ny rapport fra amerikansk UD.

FÅR KRITIKK: Her anholder israelske soldater en ung palestiner etter fredagsbønnen i gamlebyen i Jerusalem en oktoberdag i 2001. Nå får religionsfriheten i Israel skarp kritikk. Israel diskriminerer systematisk kristne og muslimer, kvinner og etniske minoriteter, slår amerikansk UD fast. Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein/Scanpix
FÅR KRITIKK: Her anholder israelske soldater en ung palestiner etter fredagsbønnen i gamlebyen i Jerusalem en oktoberdag i 2001. Nå får religionsfriheten i Israel skarp kritikk. Israel diskriminerer systematisk kristne og muslimer, kvinner og etniske minoriteter, slår amerikansk UD fast. Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Israel diskriminerer systematisk kristne og muslimer, kvinner og etniske minoriteter, slår amerikansk UD fast i en ny rapport.

Muslimer, kristne, konverterte jøder og medlemmer av andre religiøse minoriteter i Israel, nektes de samme rettighetene som jøder, heter det i den årlige rapporten om religionsfrihet i verden.

Den israelske anerkjenner heller ikke offisielt andre hellige steder enn jødiske, og lite blir gjort for å beskytte kristne og muslimske helligdommer, går det videre fram.

Diskriminerer

Drøyt 20 prosent av befolkningen i Israel er ikke-jøder, og av disse er 16,5 prosent sunnimuslimer, 2,1 kristne og 1,7 drusere.

De ultraortodokse jødene utgjør bare 7 prosent av befolkningen, mens de ortodokse utgjør 10 prosent.

Den israelske stat bidrar likevel med betydelig mer til disse gruppene og deres institusjoner, enn til noen andre, går det videre fram.

Dette skjer til tross for at 44 prosent av israelerne definerer seg selv som ikke-religiøse/sekulære, går det fram av rapporten.

Ultraortodokse

- Medlemmer av religiøse grupper som ikke anerkjennes, særlig evangelisk kristne, har problemer med å få vielsesattest og begravelsesstøtte, og det samme har jøder som ikke er religiøse nok etter de ortodokses oppfatning, går det fram av rapporten.

Et av resultatene er at 300 000 immigranter, som ikke blir ansett for å være ekte jøder av landets religiøse myndigheter, verken får gifte eller skille seg, og de får heller ikke plass på jødiske gravlunder når de dør, selv om de definerer seg selv som jøder.

Ekteskap

Par som vil inngå ekteskap i offisielle seremonier i Israel, selv sekulære og moderate jøder, må finne seg i å stille til ekteskapsrådgivning hos landets ultraortodokse religiøse myndigheter først.

Under disse møtene får de blant annet utdelt brosjyrer der ektemannen oppfordres til å forme kvinnen som han ønsker, og han advares samtidig mot å tolerere respektløs oppførsel fra sin kone.

Diskriminerer kvinner

Amerikansk UD slår fast at israelske myndigheter systematisk diskriminerer kvinner.

Jødiske kvinner får ikke innvilget skilsmisse uten ektemannens tillatelse, noe som har resultert i at en stor gruppe - kjent som kvinner i lenker - verken kan gifte seg på nytt eller få foreldreretten til framtidige barn.

Det statlige busselskapet Egged opererer bussruter der kvinner tvinges til å sitte bakerst, og der de risikerer å bli trakassert og angrepet av ortodokse jødiske menn dersom de ikke retter seg etter påbudet.

Uakseptabelt

- Selv om Israel skryter av å ha religionsfrihet og av å beskytte alle hellige steder, kommer man til kort når det gjelder toleranse overfor minoriteter, likebehandling av etniske grupper, åpenhet mot ulike retninger i samfunnet og respekt for hellige steder, konstaterer den israelske avisen Haaretz i en kommentar til den amerikanske rapporten.

- Rapporten gjør det helt klart at praksiser som blir sett på som helt uakseptable i opplyste land, er blitt helt rutine i Israel, noe som bør rettes på, skriver avisen.


(NTB)


SOLA SKINNER PÅ AL-AQSA-MOSKEEN: Drøyt 20 prosent av befolkningen i Israel er ikke-jøder, og av disse er 16,5 prosent sunnimuslimer, 2,1 kristne og 1,7 drusere. Her jobber en håndverker på kuppelen på Al-Aqsa-moskeen i Jerusalem, men religionsfriheten i Israel får sterk kritikk i en ny rapport. Foto: AFP PHOTO/MARCO LONGARI/Scanpix
SOLA SKINNER PÅ AL-AQSA-MOSKEEN: Drøyt 20 prosent av befolkningen i Israel er ikke-jøder, og av disse er 16,5 prosent sunnimuslimer, 2,1 kristne og 1,7 drusere. Her jobber en håndverker på kuppelen på Al-Aqsa-moskeen i Jerusalem, men religionsfriheten i Israel får sterk kritikk i en ny rapport. Foto: AFP PHOTO/MARCO LONGARI/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media