Israel drepte mange sivile

Av 366 palestinere drept i år er over 40 prosent av dem sivile.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelske styrker har drept 366 palestinere i år, og over 40 prosent av dem var ubevæpnede sivile som ikke på noen måte var involvert i kamphandlinger.

53 av de drepte palestinerne var mindreårige, viser årsrapporten til den israelske menneskeretts- organisasjonen BTselem.

Sju sivile israelere og fire soldater er drept av militante palestinere i år, og dette er det laveste antallet siden intifadaen startet i 2000.
Bekymringsfull 
Selv om antallet drepte har falt, dokumenterer BTselems rapport på mange områder en bekymringsfull utvikling i de okkuperte områdene.

Antallet israelske bosettere økte med 4,5 prosent i 2007 og antallet palestinske hus som ble revet i det okkuperte Øst-Jerusalem økte med 38 prosent.

Antallet palestinske fanger i såkalt administrativ forvaring, som ikke får prøvd sine saker for en domstol, økte med 13 prosent i året som gikk.

Drøyt 520 israelske veisperringer gjør det fortsatt umulig for palestinerne å bevege seg fritt på Vestbredden, til tross for løfter fra israelske myndigheter.


Grov diskriminering
Palestinerne på Vestbredden utsettes også fortsatt for grov diskriminering når det gjelder tilgang på vann, noe som forårsaker store vansker om sommeren, heter det i BTselems årsrapport.

Også på andre områder bidrar Israel til å gjøre livet svært vanskelig for mange palestinere, konstaterer den israelske menneskerettsorganisasjonen, som blant annet støttes av norske myndigheter.

- Israel fortsetter å nekte familiegjenforening og nekter dermed titusenvis av palestinere retten til et familieliv, konstaterer BTselem i sin årsrapport.


- Myndighetene utnytter 

Menneskerettsorganisasjonen erkjenner at Israel står overfor sikkerhetstrusler, men mener regjeringens svar på disse savner proporsjoner.

- Israelske myndigheter utnytter ofte BTselem for å fremme forbudte politiske interesser, som å opprettholde bosetningene og effektivt annektere dem som en del av Israel, heter det i rapporten.

KNUSENDE KRITIKK: De israelske menneskerettsorganisasjonen BTselem mener Israel ofte for å fremme forbudte politiske interesser i sitt arbeid for å bedre sikkerhetssituasjonen.
KNUSENDE KRITIKK: De israelske menneskerettsorganisasjonen BTselem mener Israel ofte for å fremme forbudte politiske interesser i sitt arbeid for å bedre sikkerhetssituasjonen. Vis mer

BTselem er også knusende i sin kritikk av myndighetenes manglende vilje til å granske de israelske sikkerhetsstyrkenes brudd på menneskerettighetene og til å utbetale erstatning til palestinere som er utsatt for overgrep.


(NTB)

KASTER STEIN PÅ MUREN: Palestinske ungdommer kaster stein på den omstride muren på Vestbredden.