- Israel driver systematisk forskjellsbehandling

Norske diplomater i hemmelig notat.

NY BOSETTING: Unge israelere ser på mens grunnsteinen legges ned for nok en jødisk bosetting på Hebron.  Foto: Scanpix
NY BOSETTING: Unge israelere ser på mens grunnsteinen legges ned for nok en jødisk bosetting på Hebron. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||

Israel driver systematisk forskjellsbehandling av innbyggere med arabisk opphav, slår norske diplomater fast.

De israelske araberne, som er etterkommere etter palestinere som takket ja til israelsk statsborgerskap i 1948, utgjør i dag rundt 20 prosent av befolkningen.


- Betydelig gap53 prosent av dem lever nå under fattigdomsgrensa, mot 16,5 prosent av den jødiske befolkningen, påpeker norske diplomater i et notat NTB har fått tilgang til.


- Det eksisterer betydelige gap mellom jødisk og arabisk sektor når det gjelder inntekt, arbeidsledighet, miljø, fattigdom, infrastruktur, statlige institusjoner og forventet levealder, konstateres det i notatet, som er unntatt offentlighet.

- Det er innbygget en systematisk forskjellsbehandling med hensyn til fordeling av statlige midler, slår de norske diplomatene fast.


Avviser

Israelske myndigheter har avvist anklagene og hevder at ressursene til ulike befolkningsgrupper blir fordelt på en rettferdig måte.

Eventuelle problemer må derfor skyldes de israelske arabernes egne ledere og deres manglende evne til å fordele og utnytte de ressurser de blir tildelt, hevder det israelske sosialdepartementet.

Denne oppfatningen deler ikke de norske diplomatene.

- Den israelske staten investerer for eksempel halvannen ganger så mye i velferdstjenester i den jødiske delen av befolkningen som i den arabiske, påpeker de.


Landdiskriminering

Den norske ambassaden i Tel Aviv er særlig bekymret over israelske myndigheters «landdiskriminering og ekspropriering av arabiskeide områder».

Selv om hver femte israeler er av arabisk herkomst, eier denne gruppa bare 3 prosent av landområdene.

- Antallet statlige byggeprosjekter som iverksettes for jødiske borgere, er 13 ganger høyere enn for arabiske borgere, påpeker de.

Den jødisk-arabiske organisasjonen Sikkuy har påvist stor boligmangel blant unge arabere og anslår at denne gruppen trenger 40.000 nye hus og leiligheter.

- Det er ikke etablert én eneste arabisk by eller landsby i Israel siden staten ble opprettet, konstaterer de norske diplomatene, som noterer at et lovforslag som skulle sikre lik tildeling av land, ble nedstemt i Knesset i januar.


Juridisk offensiv

Høyresiden i Israel, som nå sitter med regjeringsmakten, gjør alt for å undergrave de arabiske innbyggernes rettigheter, mener de norske diplomatene.

- Partiene på høyresiden har initiert en omfattende juridisk offensiv mot den palestinske minoritetens politiske og sosiale rettigheter og har fremmet en rekke lovforslag som vekker bekymring og harme, rapporterer de hjem til Utenriksdepartementet.

Et av forslagene var at alle israelere måtte sverge lojalitet til «den jødiske og sionistiske» staten.

- Forslaget ble avvist, men det er typisk for den tonen som nå blir brukt overfor den arabiske minoriteten, som i økende grad blir mistenkeliggjort også av landets ledende politikere, heter det i notatet.


Vil fordrive

Blant dem som tidligere har gått aller hardest ut mot palestinere med israelsk statsborgerskap, er nåværende utenriksminister Avigdor Lieberman, som tilhører det ytterliggående høyrepartiet Yisrael Beiteinu.

Lieberman har tidligere foreslått at de israelske araberne skal fordrives til nabolandene, og han har også tatt til orde for å henrette arabiske Knesset-representanter som han stempler som landssvikere.

(NTB)


Israelske arabere:

• Utgjør rundt 20 prosent av Israels befolkning, ca. 1,2 millioner mennesker.

• Er etterkommere av palestinere som takket ja til israelsk statsborgerskap i 1948.
* Rundt 85 prosent er muslimer, de øvrige er kristne og drusere.

• Har politiske rettigheter, men får ikke tjenestegjøre i forsvaret og nyter ikke godt av de samme sosiale godene som andre israelere.

• Over halvparten lever i fattigdom, tre ganger så mange som i Israel for øvrig. De har dårligere legedekning og bevilges mindre penger til skoler.

• Barnedødeligheten er over dobbelt så høy, levealderen er lavere, og svært få tar høyere utdanning fordi denne foregår på hebraisk.

• Enkelte israelske høyrepartier ønsker å frata denne gruppen statsborgerskap, andre ønsker å tvangsflytte dem til naboland eller de palestinske selvstyreområdene.
 
Kilde: NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer