SNAKKER: Ehud Olmert diskuterer fred med syria via den tyrkiske regjeringen. Men det vekker liten begeistring hos høyresida i Israel. Foto: AP/Ariel Schalit
SNAKKER: Ehud Olmert diskuterer fred med syria via den tyrkiske regjeringen. Men det vekker liten begeistring hos høyresida i Israel. Foto: AP/Ariel SchalitVis mer

Israel drøfter Syria-fred med Tyrkia

Ikke direkte samtaler ennå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels statsminister Ehud Olmert drøfter muligheten for fred med Syria - men ikke i Damaskus. I stedet snakker Olmert med den tyrkiske regjeringen, som megler mellom syrere og israelere.

Olmert var ventet å innlede et kort i besøk i Ankara sent mandag kveld. Den israelske regjeringssjefen ville ventelig takke sin kollega Recep Tayyip Erdogan for arbeidet med å skape fred mellom Israel og Syria, som formelt sett har vært i krig siden 1948.

Olmert sa før helgen at «fred med Syria er innen rekkevidde». Men Olmert er på vei ut av statsministerstolen, som følge av korrupsjonsanklager, og hans sannsynlige etterfølger Benjamin Netanyahu har bare forakt til overs for hans fredsfølere overfor Damaskus.

Ut av aksen?

- Eventuelle innrømmelser Olmert måtte gjøre, er ikke og vil ikke bli bindende for regjeringen jeg skal lede, fastslår Netanyahu. Olmert mener på sin side det vil være i alles interesse å få Syria ut av det USAs president George W. Bush i sin tid kalte «ondskapens akse».

Olmert tror en fredsavtale ikke bare vil dempe faren for en ny krig mellom Israel og Syria. Han mener også at en slik fred vil svekke syrernes forhold til Israels erkefiende Iran, og svekke trusselen fra islamistgrupper som Hamas og Hizbollah.

Det største stridsspørsmålet mellom syrerne og israelerne er hva som skal skje med Golanhøydene, et 1.200 kvadratkilometer langt høydedrag ved grensen. Israel okkuperte Golanhøydene under seksdagerskrigen i 1967 og annekterte dem i 1981.

Omstridt anneksjon

Verdenssamfunnet har aldri godkjent denne anneksjonen, som mange mener var i strid med folkeretten. Høydedraget er strategisk viktig fra et militært synspunkt, men inneholder også viktige vannkilder.

De indirekte fredssamtalene mellom Israel og Syria ble gjenopptatt i mai, etter et avbrudd på åtte år. Blant israelerne er disse samtalene svært omstridt, og høyrefløyen anklager Ehud Olmert for å gå langt ut over sitt politiske mandat.

Høyreorienterte politikere peker på at Olmert bare er fungerende statsminister, og vil gå av senest etter nyvalget i Israel i februar. Han har ikke mandat til noe så politisk omstridt som fredsforhandlinger med Syria, blir det sagt.

(NTB)

 

 

Israels statsminister Ehud Olmert (bildet) forsøker med tyrkisk hjelp å få til en fredsavtale med Syria. Syrerne og israelerne har teknisk sett vært i krig helt siden den israelske staten ble opprettet i 1948, men tyrkerne forsøker å mekle fram en fredsavtale. Syrerne krever å få tilbake Golanhøydene som israelerne okkuperte under seksdagerskrigen i 1967 og senere annekterte. (Foto: Gali Tibbon, SCANPIX/REUTERS)