Israel dropper omstridt eiendomsplan

Israels regjering droppet søndag et omstridt lovforslag som ville ha forbudt israelske arabere å kjøpe jord på israelsk statlig eiendom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget førte til storm i Israel da regjeringen godkjente det for en uke siden. Både menneskerettighetsgrupper og venstreorienterte medlemmer av nasjonalforsamlingen kalte det rasistisk.

Også høyreorienterte politikere som Benjamin Begin kalte det uverdig, og riksadvokat Eliakim Rubinstein tryglet regjeringen om ikke å vedta forslaget.

På sitt regulære møte søndag besluttet regjeringen å oversende forslaget til en juridisk komité med medlemmer fra flere politiske grupperinger og juridiske eksperter. Bare to ministre stemte imot, nemlig ministrene fra det Nasjonale religiøse parti (NPR) som først kom med forslaget.

Statsminister Ariel Sharon sa at det ville være galt å vedta en slik lov om det ikke var helt nødvendig, og at den ville ha en negativ virkning på forholdet mellom jøder og arabere i landet. Loven ville ha forbudt israelske arabere å kjøpe jord som er leiet av Jewish Agency eller jord på områder der Israel av sikkerhetsgrunner ønsker at jøder skal bosette seg. I praksis ville det si store deler av Israel.

(NTB)