Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Israel dypt skuffet over norske myndigheter

Bør ikke blande seg inn i Israels sikkerhetsvurderinger.

PÅ JOBB I GAZA:  Mads Gilbert undersøker et av de mange barna som ble skadd under den massive bombingen av Gaza i sommer. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
PÅ JOBB I GAZA: Mads Gilbert undersøker et av de mange barna som ble skadd under den massive bombingen av Gaza i sommer. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelske myndigheter er opprørt over hvordan norske myndigheter har opptrådt i forbindelse med at Mads Gilbert er utestengt fra Gaza. 

Det var fredag i forrige uke at VG skrev at Gilbert er utestengt fra Gaza på livstid. Den norske ambassaden i Tel Aviv har tatt opp utestengelsen med israelske myndigheter. Det har ikke falt i god jord i israelsk UD.

- Det er beklagelig at norske myndigheter har bestemt seg for å blande seg inn i hvordan Israel, som et suverent land, arbeider med sine sikkerhetsutfordringer. Enhver som er kjent med virkeligheten på bakken, spesielt under og etter operasjonen «Protective Edge», når en tredjedel av befolkningen var under daglige angrep, må skjønne at Israel ikke tar, eller vil ta, sikkerheten sin lett. Våre sikkerhetsbetraktninger er for sensitive og for viktige til å bli politisert. Å insinuere at denne avgjørelsen var noe annet enn profesjonell, er dypt skuffende, skriver israelsk utenriksdepartement i en e-mail.

- Ingen martyr Talsmannen Emmanuel Nahshon utdyper overfor Dagbladet:

- Norske myndigheter behandler nesten doktor Gilbert som en martyr, noe han ikke er. Derfor kommer vi med denne klare meldingen til skandinavisk presse, sier han.

Sjøl oppdaget Mads Gilbert at han ikke fikk dra til Gaza i oktober, da han skulle tilbake for å følge opp pasienter og jobbe med flere forskningsprosjekter ved Shifa-sykehuset. VG skrev om saken fredag i forrige uke, samme dag som Gilbert ga ut sin nye bok, Natt i Gaza.

- Demoniserer Israel I e-posten skriver israelsk UD videre:

«Det må understrekes at Gilberts politiske fortid ikke har noen forbindelse med avgjørelsen som er tatt. Det er likevel verdt å merke seg at Gilbert systematisk har misbrukt sin medisinske status og brutt Hippokrates-eden som lege, gjennom å bruke løgner og falske anklager med ett mål for øye: Demonisere og dehumanisere Israel. Ved å gjøre det, har han redusert sin troverdighet til det marginale».

Israelsk UD er skuffet over norske myndigheters behandling av saken, og mener de burde ha betraktet «denne ekstremt negative fortida» når de ba om at Gilbert burde få innreise til landet.

- Uansett, vi ønsker å avklare en gang til at avgjørelsen kun er gjort på grunn av sikkerhetsvurderinger. Det er ikke en straff, og har derfor ingen tidsramme. Det gjelder ikke på «livstid», som noen har antydet. Men avgjørelsen vedvarer så lenge sikkerhetsvurderingene er de samme, skriver israelsk UD videre.

Forstår ikke grunnlaget
-  Vi har gjort det klart overfor den israelske ambassaden i Oslo at vi har vansker med å forstå grunnlaget for å nekte Gilbert innreise på Gaza. Basert på at Gilbert er lege og spiller en viktig rolle i å bistå det palestinske helsevesenet har vi bedt Israel revurdere beslutningen om innreisenekt, sier Frode Overland Andersen i norsk UD til Dagbladet.

- Jeg har full tillit til at våre fagmyndigheter i UD og politisk ledelse håndterer de nye angrepene fra den israelske regjeringen på en klok måte, sier Gilbert til Dagbladet.

Les også: • Mads Gilbert: - Hva blir det neste, en kule for pannen?
• Utestenger Gilbert fra Gaza på livstid

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling