- Israel er på vei utfor stupet

27 piloter og ekspiloter. Fire eks-etterretnings-sjefer, soldater og offiserer: De har fått nok av Ariel Sharons jernhåndpolitikk mot palestinerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JERUSALEM/TEL AVIV (Dagbladet): - Den israelske hæren og flyvåpenet har mistet moralen. Det vi gjør i de tett befolkede okkuperte områdene, er ulovlig. Og umoralsk, sier den pensjonerte piloten Johathan Shahar (66).

Sammen med 26 andre piloter og ekspiloter skrev han i høst et brev hvor pilotene «nekter å ta del i flyvåpenets angrep på sivile befolkningsområder». Brevet skapte sjokkbølger i det israelske samfunnet.

Forræder

Å være pilot i den israelske hæren er noe av det mest ansette i Israel. Pilotene er blant landets elite: Garantert god jobb. I tillegg til at de er svært ettertraktet på kjønnsmarkedet. Protestbrevet skapte derfor sinne og store overskrifter i Israel.

- Venner, familie og kolleger. Folk jeg aldri har hørt om: De var rasende og kalte meg forræder. Det var en smertefull opplevelse. Folk reagerte følelsesmessig - og ikke logisk, sier Avner Raanan (53), som har vært pilot for Israel i 26 år. I to kriger.

- Da er det vondt å bli kalt forræder. Vi skrev brevet for å fortelle israelere flest at landet vårt er på vei utfor stupet. Innad i flyvåpenet var det ingen å snakke til, forteller Raanan.

Satt på bakken

De aktive pilotene som skrev under protestbrevet i september, er nå satt på bakken. Framtida deres i det israelske forsvaret er uviss.

- For to uker siden gikk fire tidligere sjefer for den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet ut i media. De kom med samme kritikk som oss, så jeg tror heldigvis brevet var til nytte. Når vi piloter, soldater og etterretningssjefer går ut på denne måten, viser det at kongen er naken. Vi er der ute og ser hva som skjer, sier Raanan før Shahar overtar ordet:

Selvmord

- Politikeren Sharon har ingen politikk. Han tenker bare hevn. Hevn er ikke politikk. Hevn er bare politikken til al-Qaida, sier Shahar.

Pilotene er ikke alene i sin kritikk. Stadig flere soldater og offiserer nekter å tjenestegjøre i de okkuperte palestinske områdene. De mener hærens tilstedeværelse og angrep fører til mer terror enn den klarer å stoppe.

Et lite år etter at intifadaen startet i september 2000, ble den 39-årige offiseren Joseph (Sefi) Sendik sendt i fengsel. Etter mange års militærtjeneste som offiser, valgte han å si stopp. Han var mot okkupasjonen og hærens opptreden mot palestinerne.

- Jeg nekter fordi Israel fører en forferdelig politikk. Jeg elsker landet Israel, men vi har mistet hodene våre, sier Sendik.

Bestemorens åtte søsken ble drept under holocaust.

- Israel ble bygd fordi jødene var ofre. Uten det, hadde det ikke vært noe Israel. Men det forferdelige er at vi ikke klarer å se andre ofre. Vi har vært okkupanter i 36 år, men vi ser dem ikke. I stedet har vi lært at palestinerne ikke er mennesker, men slaver, sier den «pensjonerte» forretningsmannen.

- Vi er nødt til å gå ut av områdene Vestbredden og Gaza. Hvis politikken fortsetter som nå, vil Israel begå selvmord, tror Sendik.

Goliat

For 15 år siden snakket Sendik, ifølge seg sjøl, akkurat som Sharon i dag. Men ved å tjenestegjøre i de okkuperte områdene og med flere år på baken, har han endret syn på situasjonen.

- Sharon har gjort hæren til sin egen - og hæren begår feil. De forteller unge soldater at de skal ut og drepe. Jeg liker ikke palestinere, men også de må få sine egne rettigheter, sier Sendik.

Han ser ned i bordet. Tenker seg nøye om.

- Vi var et intelligent folk som bygde opp et sterkt land - selv om mange ville drepe oss. Nå er vi i ferd med å miste hodet. Vi er blitt Goliat. Hvordan har vi kommet hit? Vi er akkurat som dem hvis vi dreper for å hevne. Vi skal ikke være slik, sukker 39-åringen.

PÅ OKKUPERT LAND: De israelske soldatene på vaktposten Kalandia, like utenfor Ramallah, ber palestinere stille seg i kø. Bare palestinere med israelsk statsborgerskap eller spesialtillatelse fra den israelske hæren får lov til å dra fra Ramallah til Jerusalem, som ligger litt over en mil unna.