Israel erklærer Gaza-stripen som fiendeområde

- En krigserklæring, mener Hamas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israels sikkerhetsråd vedtok i dag enstemmig å erklære Gazastripen som fiendeområde.

Avgjørelsen kommer som en reaksjon på de gjentatte rakettangrepene mot Israel, og innebærer i første omgang at strømforsyningene til Gaza kuttes, skriver den israelske avisa Haaretz.

Målet er å presse Hamas-lederskapet på Gazastripen til å få stanset rakettangrepene.

- Målet er å svekke Hamas, sa forsvarsminister Ehud Barak under møtet i landet sikkerhetsråd.

- Stadig nærmere invasjon

Barak sa også at Israel «for hver dag som går» rykker stadig nærmere en omfattende militæroperasjon i Gaza. Forsvarsministeren understreket samtidig at en rekke alternativer vil bli vurdert før en eventuell invasjon er aktuelt.

Etter møtet i det nasjonale sikkerhetsrådet kom regjeringen med en pressemelding.

- Hamas er en terrororganisasjon som har tatt kontroll over Gasastripen og gjort det om til et fiendtlig territorium. Denne organisasjonen deltar i fiendtlige aktiviteter mot staten Israel og dens innbyggere, og har ansvaret for denne aktiviteten, het det i pressemeldingen, ifølge avisa Jerusalem Post.

KAN MISTE STRØM OG VANN: Dagens israelske vedtak kan føre til at de 1,4 millioner innbyggerne på Gaza kan miste strøm- og vannforsyningene. Foto:AP Photo/Emilio Morenatti/SCANPIX
KAN MISTE STRØM OG VANN: Dagens israelske vedtak kan føre til at de 1,4 millioner innbyggerne på Gaza kan miste strøm- og vannforsyningene. Foto:AP Photo/Emilio Morenatti/SCANPIX Vis mer

Avisa skriver også at en FN-talsmann karakteriserer dagens israelske vedtak som «problematisk», siden Gaza fremdeles er under israelsk okkupasjon og Israel kontrollerer alle grenseposter inn og ut av området. Gazas 1,4 millioner innbyggere er helt avhengige av de israelske forsyningene.

En krigserklæring

En talsmann for Hamas sier de ser på dagens vedtak som en krigserklæring.

- De forsøker å sulte vårt folk og tvinge dem til å godta ydmykende løsninger som kan komme ut av den såkalte November-fredskonferansen, sier Fawzi Barhoum, og henviser til den regionale fredskonferansen om to måneder.

Israelsk radio kunne samtidig melde at den tidligere palestinske statsministeren, Hamas-lederen Ismail Haniyeh, tidligere på dagen hadde vært i møte med ledere fra Islamsk Hellig krig i et forsøk på å overtale dem til å innstille rakettangrepene.

Ifølge nyhetsbyrået AP er det ikke sagt noe om når strømforsyningene til Gaza stanses. Dersom denne sanksjonen ikke får noen innvirkning på rakettangrepene mot Israel, er det i neste omgang snakk om å stanse forsyningene av olje og vann.

Israel erklærer Gaza-stripen som fiendeområde
<B>NÆRMERE INVASJON:</B> Forsvarsminister Ehud Barak skal ha sagt i dagens møte at Israel rykker stadig nærmere full invasjon av Gazastripen.