Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel etter Bibi

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Israelske velgere har talt: Benjamin (Bibi) Netanyahu, den mest upopulære statsministeren i landets 51-årige historie, må gå av. Nå overtar arbeiderpartileder og tidligere forsvarssjef Ehud Barak.
  • Før Israel får en ny regjering, må Barak skaffe seg et parlamentarisk grunnlag. Det er ikke lett i et land med så mange småpartier. Mange håper at Barak klarer seg uten ett eller flere av de religiøse partiene som tidligere har utnyttet situasjonen kynisk, både økonomisk og politisk. Om det skjer, vil det kanskje være det viktigste innenrikspolitiske resultatet av valget.
  • For fredsprosessen med palestinerne betyr Baraks valgseier en viktig vitamininnsprøytning. Trolig kommer forhandlinger i gang igjen ganske snart etter flere måneders stillstand. Men verken palestinere eller andre bør vente seg sensasjonelle israelske innrømmelser. Ehud Barak er en tøff forhandlingspartner som ikke gir ved dørene. Trolig får palestinerne bare noen små prosenter mer av Vestbredden enn Netanyahu ville gitt dem. De fleste jødiske nybyggerkoloniene forblir, og Arafat får ikke Øst-Jerusalem som hovedstad. Men han og hans palestinske undersåtter får etter alt å dømme en egen palestinsk stat under Barak. Om den så blir levedyktig er en annen sak, palestinerne kan bli verdenssamfunnets sosialklienter i mange tiår framover.
  • Befolkningen i Sør-Libanon er blant de mest lykkelige etter gårsdagens israelske valg. Barak har sagt at han vil trekke Israel ut av den såkalte «sikkerhetssonen» i løpet av ett år. Israels nye statsminister er også interessert i en fredsavtale med Syria og skal være villig til å gi tilbake store deler av de okkuperte Golan-høydene. Det vil føre til langt større stabilitet i Midtøsten.
  • Ehud Barak har vært innenriks- og utenriksminister i kortere perioder, men har ellers liten politisk erfaring. Men han rir på en popularitetsbølge både i Israel og ellers i verden. Det kan han dra store fordeler av.