Israel får PR-hjelp

Dette bildet er dårlig reklame for Israel, ifølge det amerikanske PR-byrået som råder Israel til å male geværene før soldatene skyter og rydde bort bilvrak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rubenstein Associates har arbeidet for den israelske stat i fire måneder, og har besøkt de okkuperte områdene på Vestbredden. Nå har de lagt fram sine anbefalinger, skriver Baltimore Sun.

For det første må Sharon redusere antallet sikkerhetsvakter han til enhver tid omgir seg med, da de kraftige karene med sine morske ansikter, solbriller og dårlig skjulte våpen bidrar til å skape et inntrykk av at den israelske statsministeren er under beleiring, mener det amerikanske PR-firmaet.

Bør male geværene

Sharon bør også sørge for at geværene de israelske soldatene benytter når de skyter gummikledde stålkuler mot sivile demonstranter, blir malt oransje eller fiolette. Dette for å vise fjernsynsseere verden over at de ikke inneholder skarpe skudd, og på den måten forsøksvis skape et inntrykk av soldatenes humane framferd.

At de gummikledde ståkulene har kostet like mange palestinere livet som skarpe skudd de siste ti månedene, og ifølge helsepersonell forårsaker vel så mange og store skader, håper Rubenstein Associates åpenbart skal gå de samme fjernsynsserne hus forbi.

«Mindre truende scener»

Et tredje råd Sharon-regjeringen får er å rydde opp etter hvert gateslag, fordi bildene av gater og veikryss overstrødd av steiner, brennende bildekk, tunge sperringer og bilvrak gjør seg svært dårlig på fjernsyn.

Ideen er ifølge PR-selskapet å «skape en steril og mindre truende scene», skriver Baltimore Sun.

Rubenstein Associates er særlig bekymret over de mange bildene fra Ayosh-krysset i utkanten av Ramallah, der det nærmest daglig er sammenstøt mellom steinkastende ungdommer og tungt bevæpnede israelske soldater.

PR-firmaet konstaterer at krysset er et yndet sted for utenlandske fjernsynskorrespondenter, som bruker bilder derfra til å illustrere sine rapporter.

Tas på alvor

Israelske regjeringstalsmenn finner ingen grunn til å stille spørsmål ved rådene om å pynte på det landets generalkonsul i New York, Alon Pinkas, medgir er «en krigssone». Fra flere hold understrekes det at man tar forslagene høyst alvorlig, også rådet om å male soldatenes våpen i friskere farger. - Dette er ikke noe mote-råd. Ideen er å vise at våre soldater skyter med gummikuler og ikke med skarp ammunisjon. Dette er en daglig kamp om Israels image, sier en talsmann for det israelske utenriksdepartementet til den amerikanske avisen.

Må slutte å skyte

Palestinske talsmenn avviser oppgitt strategien det amerikanske PR-firmaet har hamret ut for Israel, og mener det hele viser hvordan Ariel Sharon er mer opptatt av å redde ansikt enn å redde menneskeliv.

- Om de ønsker å ta seg bedre ut, må de først slutte å skyte, sier Yasser Arafats talsmann Nabil Abu Rdeineh til Baltimore Sun.

Mandag ble seks palestinske aktivister drept i det palestinske kilder hevder var en ren likvidasjon på Vestbredden, og israelske kamphelikoptre angrep mandag kveld en politistasjon i Gaza by.

Israel hevdet politistasjonen var en bombefabrikk, mens talsmenn for de palestinske selvstyremyndighetene ba om en internasjonal gransking for å bevise at så ikke var tilfelle.

(NTB)

IKKE AKKURAT IDYLL: Dette bildet er dårlig reklame for Israel. Derfor bør regjeringen sørge for å rydde opp, mener det amerikanske PR-byrået Rubenstein Associates.