Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel får sin første muslimske minister

- Historisk steg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Raleb Majadele (53) er det aller første muslimske regjeringsmedlemmet i Israel. Han ble valgt til minister på et regjeringsmøte i dag.


Majadele, som representerer det israelske Arbeiderpartiet, ble ifølge nyhetsbyrået
Deutche Presse Agentur nominert til regjeringsposten for å erstatte arbeiderpartiets Ophir Pines-Paz, forsknings-, kultur- og idretssminister.

Pinez-Paz trakk seg i oktober i protest mot at det nasjonalistiske Yisrael B\'teinu-partiet ble en del av regjeringskoalisjonen.


Arabernes representant

Majadele skal være de israelske arabernes representant i regjeringen, og han mener at sin egen utnevnelse er et viktig steg i riktig retning.

- Det første steget har blitt tatt, og dette har gitt israelske arabere en følelse av tilhørighet, sa han ifølge Reuters.

Underrepresentert i politikken

Omkring 20 prosent av innbyggerne i Israel er arabere, og de har lenge klaget over å bli behandlet som annenklasses innbyggere. Ifølge nyhetsbyrået AP har de arabiske israelerne lavere lønn, utdannning og levestandard enn resten av befolkningen, og de er også underrepresentert i rikspolitikken. Bare 13 av 120 parlamentsmedlemmer er arabere.

NY MINISTER: Raleb Majadele ble i dag den aller første arabiske muslimen som ble valgt inn i den israelske regjeringen. Bare ett medlem av koalisjonsregjeringen stemte imot. Foto: Scanpix / AP
NY MINISTER: Raleb Majadele ble i dag den aller første arabiske muslimen som ble valgt inn i den israelske regjeringen. Bare ett medlem av koalisjonsregjeringen stemte imot. Foto: Scanpix / AP Vis mer

- Jeg ser på dette som et historisk og viktig steg mot likhet og fredsforebygging i regionen, sa Arbeiderpartiets leder og forsvarsminister Amir Peretz på regjeringsmøtet, der Majadele ble valgt inn, ifølge Reuters.

- Tilbakeslag for sionismen

Bare et av regjeringsmedlemmene stemte mot utnevnelsen. Det var leder av Yisrael B\'teinu-partiet, Avigdor Lieberman. Han hevder ifølge AP at Arbeiderpartiet nominerte Majadele fordi de ute etter å sanke stemmer fra araberne ved neste valg.

Et av hans partimedlemmer skal ha kalt utnevnelsen «et hardt tilbakeslag for sionismen».

Utnevnelsen av Raleb Majadele vil etter alt å dømme bli endelig konfirmert i parlamentet i morgen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!