Israel flytter bakkestyrker mot Gaza

Barak vurderer invasjon, mens Hamas oppfordrer til selvmordsangrep.

TROPPER GJØRES KLARE: Her går israelske soldater i stilling under sammenstøt med palestinske demonstranter i Hebron i dag. Foto: AP
TROPPER GJØRES KLARE: Her går israelske soldater i stilling under sammenstøt med palestinske demonstranter i Hebron i dag. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Ifølge den velinformerte israelske avisa Jerusalem Post mobiliserer Israel lørdag kveld store styrker ved Gazastripen for å forberede mulige bakkeoperasjoner.

Det skjer etter at israelske jagerfly i formiddag bombet omlag 50 angivelig Hamas-relaterte bygninger over hele Gaza som respons på militante palestineres opptrapping av rakettangrep mot Sør-Israel.

Det er ennå uklart hva den israelske bakkeopptrappingen ved grensa til det palestinske området vil bety i praksis, og forsvarsminister Ehud Barak har nå samtaler med den militære ledelse om den videre strategien, ifølge Jerusalem Post.


— Om vi trenger folk på bakken, så vil vi sende inn soldater. Vi har til hensikt å forandre spillets regler fullstendig, sier Barak til nyhetsbyrået Reuters i kveld.

Så langt er 225 mennesker bekreftet døde etter det første luftangrepet, som startet nesten uten forvarsel i 11.30-tida lokal tid og varte i rundt fire minutter. Senere på dagen bombet en ny bølge jagerfly flere titalls mål som skal ha vært rakettkastere. 780 mennesker skal være skadd av bombene og i etterfølgende kamper, og kapasitetene på sykehusene i området har kollapset fullstendig.

Begrunnelsen for det som trolig er det verste angrepet på Gaza siden området ble okkupert i 1967, er at Hamas ifølge Israel ville ha vært i stand til å skyte 150-200 raketter over grensa hver dag om de ikke ble stoppet.


- Tid for ny Intifada

Israels forsvarsminister Ehud Barak uttaler nå at offensiven trolig vil pågå i flere uker. Han gjør det klart at Israel ikke bare vil gjøre en slutt på rakettangrepene fra palestinsk side, men også gå så langt som mulig i å knuse Hamas' militære styrker.

VURDERER INVASJON? Forsvarsminister Ehud Barak sier det kan bli aktuelt å sende soldater inn i Gaza. Foto: AFP
VURDERER INVASJON? Forsvarsminister Ehud Barak sier det kan bli aktuelt å sende soldater inn i Gaza. Foto: AFP Vis mer


- Dette kommer ikke til å være over på noen få dager, sier også statsminister Ehud Olmert, ifølge BBC News.

Samtidig svarte Hamas med retorikk som ikke vil bidra til å tone ned konflikten på noe plan.

- Tiden for den tredje Intifadaen har kommet. Intifaden vil være fredelig for det palestinske folk, men dødelig for den sionistiske fienden, sa Hamas' politiske leder Khaled Meshal fra Damaskus i Syria i kveld, ifølge avisa Haaretz.

Meshal oppfordrer palestinere på Vestbredden til å utføre selvmordsangrep mot israelske soldater og å kjempe mot IDF på andre måter.

«Intifada» har blitt et symboltungt ord på palestinernes væpnede opprør, og ble etablert som begrep under det som i dag omtales som «den første intifdaen» seint på 1980- og i starten av 1990-tallet. «Den andre intifadaen» pågikk i rundt seks år fra september 2000, da Ariel Sharon provoserte mange palestinere ved å dukke opp utenfor den muslimske helligdommen al-Aqsa-moskeen, og det er altså et tredje, massivt opprør Hamas nå snakker om som reaksjon på Israels nye bombeangrep.


Tviler på invasjon

Nils A. Butenschøn, midtøstenekspert og forsker ved Norsk senter for menneskerettigheter, sier til Dagbladet.no at han tviler på at Israel invaderer Gaza.

- Jeg tror ikke de ønsker å ha 1,5 millioner fiendtlige innbyggere på nakken. De gjør neppe det samme som i Libanon i 2006, sier eksperten.

Han tror Hamas var forberedt på bombingen etter at våpenhvilen opphørte i forrige uke.

- Vi vet ikke helt hvilke mottiltak Hamas kan komme med nå. De har mellom 15000 og 20000 mann under våpen, inkludert andre organisasjoner. Man kan tenke seg at de vil gjenoppta selvmordsaksjoner inne i Israel.

Butenschøn forventer det han kaller lavintensitetskrig, en stillingskrig mellom Hamas' raketter og Israels bomber. Uten en klar vinner.

- Jeg tror Israel vil holde igjen framover. Både på grunn av USA og verdensopinionen, sier forskeren.

Israel-ekspert Hanne Eggen Røislien sier til Dagbladet.no at offensiven i dag ikke kommer overraskende.

- Dette er varslet, og så kommer det an på hvor hardt Hamas og palestinerne svarer. Blir det hardt, kommer Israel enda hardere. De har indikert at dette er en storoffensiv, ikke bare et svar på en enkelt hendelse, sier Røislien.


Valgår

Det var 19. desember at Hamas etter Israels mening brøt den seks måneder lange våpenhvilen og trappet opp antallet rakettangrep mot Sør-Israel til samme nivå som før våpenhvilen. På julaften avfyrte militante palestinere over 80 raketter og granater mot Israel, og det israelske sikkerhetskabinettet besluttet umiddelbart å godkjenne planene til offensiven som ble startet i dag.

Det er under halvannen måned til valget i Israel 10. februar. Så sent som 22. desember trappet sentrale politikere opp ordkrigen mot Hamas og ba om hardere angrep mot palestinerne, mens statsminister Olmert da manet sine landsmenn om å være forsiktige i ordbruken.

Men blant andre utenriksminister Tzipi Livn, fra partiet Kadima og Olmerts rival i det kommende valget, fulgte ikke anmodningen.

- Den israelske stat, og en regjering under min ledelse, vil gjøre det til et strategisk mål å styrte Hamas-regimet i Gaza. Virkemidlene for å gjøre dette bør være militære, økonomiske og diplomatiske, sa Livn for en snau uke siden, ifølge BBC.

Også Likud-partiets leder, tidligere statsminister Benjamin Netanyahu, som nå leder på meningsmålingene, tok samme dag til orde for det samme.

- På lang sikt er det å styrte Hamas-regimet uunngåelig, uttalte han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer