<strong>- HYKLERSK:</strong> Israelske myndigheter mener FN-rapporten er hyklersk. Foto: AFP/MENAHEM KAHANA
- HYKLERSK: Israelske myndigheter mener FN-rapporten er hyklersk. Foto: AFP/MENAHEM KAHANA Vis mer

Israel forbannet over å bli nevnt i FNs atom-erklæring

Israel langer ut mot FN-erklæringen som tar til orde for at landet må slutte seg til ikkespredningsavtalen for atomvåpen. - Hyklersk, meldes det fra Jerusalem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Israel langer ut mot FN-erklæringen som tar til orde for at landet må slutte seg til ikkespredningsavtalen for atomvåpen. — Hyklersk, meldes det fra Jerusalem.

De 189 landene som har underskrevet ikkespredningsavtalen for atomvåpen (NPT), la fredag kveld fram sin slutterklæring i New York, etter flere uker med møter.

I dokumentet oppfordres Israel til å slutte seg til avtalen og åpne sine atomanlegg for inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), på lik linje med det atommakter som USA, Russland, Storbritannia, Frankrike og Kina har gjort.

Landene ble også enige om at det i 2012 skal holdes en ny konferanse der Midtøsten som atomvåpenfri sone skal være tema

- Hyklersk Erklæringen fra FN-kontorene i New York faller ikke i god jord i Israel.

- Dokumentet er hyklersk. Israel er det eneste landet som blir nevnt, mens teksten ikke sier noe om land som India, Pakistan og Nord-Korea, som har atomvåpen, og enda mer alvorlig, Iran, som forsøker å skaffe seg atomvåpen, sier en anonym tjenestemann til AFP.

USAs president Barack Obama betegner slutterklæringen som en styrking av ikkespredningsregimet i verden, men var «strekt imot» å utpeke Israel. Flere av Obamas medarbeidere var dessuten i tvil om en konferanse om et atomvåpenfritt Midtøsten noensinne vil bli holdt.

Israel er i dag alene om å ha atomvåpen i Midtøsten, og landet har ikke undertegnet NPT-avtalen.

Støre fornøyd Den norske regjeringen er tilfreds konferansen som ble avsluttet fredag.

- At man ble enige om målet med en atomvåpenfri sone i Midtøsten, er et viktig signal fra verdenssamfunnet om behovet for nedrustning i regionen, og sender et kraftig signal om å fjerne atomvåpnene fra Midtøsten, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

I Teheran var det glede over at sluttdokumentet spesielt never Israel.

- Det er et skritt i retning en verden uten atomvåpen, sa Irans utsending til IAEA, Ali Asghar Soltanieh, til det statlige nyhetsbyrået IRNA.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer