- Israel forbereder konfrontasjon

Israel planlegger en stor militær operasjon mot palestinske byer, landsbyer og flyktningleirer hvis forhandlingene mislykkes, melder Washington Post.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire israelske stridsvogner og flere bulldosere kjørte mandag nok en gang inn på palestinskkontrollert område øst for Betlehem på Vestbredden. Det kom til skuddvekslinger, da de israelske soldatene sperret av flere palestinske landsbyer.

Israelske tjenestemenn har fortalt Washington Post at Israel vil gi våpenhvileforhandlingene som pågår i Jerusalem en sjanse. Forhandlingene ledes av den amerikanske utsendingen Anthony Zinni, men de israelske tjenestemennene, som ikke vil stå fram med navn, sier at de ikke har noen tro på at forhandlingene vil lykkes.

Hvis våpenhviledrøftingene mislykkes og den palestinske volden fortsetter, er den en voksende støtte både i Ariel Sharons regjering og i hæren for en «omfattende militær konfrontasjon» med palestinerne. Da vil det bli snakk om en bredere og en dypere operasjonen enn offensiven tidligere denne måneden.

- De neste dagene kan bli avgjørende, for hvis vi ikke lykkes, må vi trekke den konklusjonen at det ikke er håp, og da må vi velge det andre alternativet, sier en israelsk tjenestemann til avisen.

Washington Post mener de israelske advarslene er myntet både på hjemmepublikum og den internasjonale opinion, samtidig som advarslene skal presse palestinerne til å godta Israels våpenhvilekrav og stanse palestinsk vold.