Israel forbereder terrorsvar

Den israelske regjeringens sikkerhetsutvalg godkjente natt til torsdag nye antiterrortiltak, het det i en offisiell erklæring. Tiltakene er et svar på selvmordsaksjonen ved Tel Aviv sent tirsdag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det såkalte sikkerhetskabinettet overlot ifølge erklæringen til statsminister Ariel Sharon og forsvarsminister Binyamin Ben Eliezer å avgjøre hvilke tiltak som skulle settes i verk. Til sammen 16 mennesker omkom i tirsdagens angrep mot en biljardhall i Rishon Letzion.

Israels hær trakk i kvelds- og nattetimene sammen store styrker langs grensen mot Gaza-stripen. Ifølge nettutgaven av Tel Aviv-avisen Ha'aretz var en aksjon mot palestinske mål nær forestående.

Arafat

Sikkerhetskabinettet skal ha vurdert å tvinge palestinernes president Yasser Arafat til å dra i eksil etter angrepet mot Rishon Letzion. Men utenriksminister Shimon Peres antydet senere at dette ikke lenger er aktuelt.

I et intervju med fjernsynsselskapet CNN sa Peres at sikkerhetskabinettet bestemte seg for å la Arafat bli, allerede da utvalgets medlemmer i slutten av april bestemte seg for å trekke de israelske styrkene ut av Ramallah.

- Det finnes ikke flertall for eksil, tilføyde han.

De israelske styrkene trakk seg tilbake, etter å ha holdt Arafat og hans nærmeste medarbeidere under beleiring i Ramallah i nesten en måned. Den palestinske lederen var rasende, da han til slutt slapp ut.

Forsonlig

Men i det siste har Arafat opptrådt mer forsonlig, og han har lovet å sørge for at folkene som sto bak terroraksjonen i Rishon Letzion blir arrestert. Dette innbrakte ham onsdag lovord fra USAs president George W. Bush, som ba Arafat følge opp løftene med handling.

Diplomater sier presidentens lovord til Arafat rommer et signal som israelerne umulig kan overse. Den britiske statsministeren Tony Blair sier Arafat og hans folk nå må få hjelp til å gjenoppbygge den palestinske infrastrukturen.

Diplomatene påpeker at Ariel Sharon nå har dempet ordbruken overfor Arafat. De tror Sharon er klar over at nye ydmykelser av Arafat ikke vil bidra til å løse konflikten, men at han ønsker gi den palestinske presidenten en mindre aktiv og mer seremoniell rolle.

(NTB)

SELVMORDS-TERROR: Det er hendelser som denne, hvor en selvmordsbomber har sprengt en biljardsalong og tatt 16 mennesker med seg i døden, israelerne nå skal forsvare seg mot.