Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel forlater Gaza i kveld

Alle palestinske grupper stanser angrep på Isral. I kveld trekker israelske styrker seg ut av Gaza.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hamas og Islamsk hellig krig erklærte våpenhvile i tre måneder i ettermiddag, men Israel var raskt ute med å avvise hele konseptet.

Men i kveld begynte det likevel å skje noe.

Rice i Midtøsten

USAs sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice kom til Midtøsten i går for å få fart i fredsprosessen, og i formiddag annonserte Israel at de starter tilbaketrekkingen av sine tropper fra Gazastripen i morgen, mandag.

Bare timer senere annonserte de to militante palestinske gruppene Hamas og Islamsk hellig krig i en felles uttalelse at de har inngått en tre måneder lang våpenhvile. Men de stiller en rekke krav til Israel.

 • Israel må innstille alle sine aksjoner inne på palestinske områder
 • Israel må stanse alle ødeleggelser av husene til mistenkte militante aktivister
 • Alle israelske sjekkpunkter i Gaza må fjernes
 • Israel må oppheve beleiringen av den palestinske presidenten Yasser Arafat i Ramallah på Vestbredden
 • De må beskytte alle de islamske hellige stedene
 • Alle palestinere i israelernes varetekt må settes fri.

  Talsmann for den politiske fløyen av Hamas, Ismail Abu Shanab sier til CNN at de i første omgang vil at 932 palestinere som holdes uten siktelse eller dom. Våpenhvilen vil ikke bli satt ut i live dersom alle fangene ikke blir satt fri.

  Israel avviser kravene


  En talsmann for det israelske utenriksdepartementet avviste fredsavtalen umiddelbart.

  Gideon Meir sier de militante gruppene kun inngår fredsavtale for å få tid til å omgruppere.

  - Jeg vil gjenta hva utenriksminister Silvan Shalom sa for to timer siden til USAs sikkerhetsrådgiver, Condoleezza Rice; denne fredsavtalen er en tikkende bombe fordi den faktisk opprettholder terrorens infrastruktur, sa Meir til nyhetsbyrået Reuters.

  Ra'anan Gissin, en rådgiver for Israels statsminsiter Ariel Sharon, sier til CNN at de kun forholder seg til de palestisnke myndighetene. - Det er de som vil bli holdt ansvarlig, sier Gissin.

  - Det er ikke nok å ha en intern våpenhvile mellom gruppene og de palestinske myndighetene. De må avvikle terrorgruppene og stoppe oppstanden, sier rådgiveren til CNN.

  NTB melder i kveld at israelske styrker gikk inn på Vestbredden og arresterte Wafel Yusef. Han leder den palestinske frigjøringsfronten (PLF) og ble tatt i landsbyen El-Bireh.

  I tillegg har ikke Al Aqsa-brigadene gått med på våpenhvile. Gruppen som har forbindelse med president Yasser Arafats Fatah-begevelse, nektet å signere.

  CNN melder at de fikk meldinger om at hele våpenhvile-avtalen ville bli utsatt på grunn av mindre uenigheter om hvordan de skulle ordlegge seg.

  Palestinske kilder sier til CNN at PFLP hadde avvist våpenhvilen.

  USAs fredsinitiativ, Veikart for fred, er en plan for en egen palestisnk stat innen 2005 og forutsetter at alle israelske bosettinger som er bygd etter mars 2001 skal fjernes.

  Gorlater Gaza


  Men sent i kveld får CNN opplyst at også Fatah, som blant annet omfatter PFLP, vil respektere våpenhvilen. Det samme vil Al-Aqsa-martyrenes brigader.

  Og etter mørkets frembrudd i kveld begynte isralekse styrker i all hast å forlate Gaza.

  Minst en stor kolonne med militære kjøretøyer har folatt byen Beit Hanoun, nord på Gaza-stripen, melder flere nyhetsbyråer i kveld. Les mer på CNN.

TREKKER STYRKER UT AV GAZA: Israels statsminister Ariel Sharon.
HER DRAR DE: En israelsk soldat rekker hendene demonstrativt i været mens de forlater byen Beit Hanoun, nord på Gaza-stripen i kveld.
TØMMER VÅPNENE: Israelske soldater tar ut ammunisjonen fra sine våpen etter at de har forlatt Gaza søndag kveld.