Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Israel forsikrer tilbaketrekning, men...

JERUSALEM (NTB): Statsminister Benjamin Netanyahu bekreftet i dag at Israel vil foreta en viss tilbaketrekning fra Vestbredden. Men samtidig gjentok han at palestinske myndigheter må slå ned på det han kalte terrorister som truer Israels sikkerhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag gjorde den israelske statsministeren det klart at den jødiske staten kommer til å beholde en god porsjon av Vestbredden. Han sa ikke hvor mye, men gjorde det klart at Israel kommer til å beholde nok landarealer til at staten ikke vil bli truet.

Verken Terje Rød-Larsen eller Mona Juul, som begge var med på å legge grunnlaget for fredsprosessen i Midtøsten, vil kommentere Netanyahus planer overfor NTB.

30 000 nye boliger
I mellomtiden er det kommet fram at Netanyahu og hans regjering planlegger å bygge ytterligere 30 000 boliger for jødiske bosettere på Vestbredden.

Det bygges ingen nye bosettinger, men israelerne utvider de gamle i høyt tempo, noe som er stikk i strid med Oslo-avtalene, ifølge Yasser Arafat.

Avbisen Ha'aretz har kommet over et dokument som viser at Netanyahu- regjeringen planlegger å sette opp 30.200 nye boliger på Vestbredden, der det fra før av bor 120 000 jøder blant bortimot en million palestinere. Halvparten av boligene er aller blitt godkjent eller er i ferd med å bli det, ifølge avisen.

«Monas jobb»
- Dette får Mona ta, sier Terje Rød-Larsen på spørsmål om kommentar til de siste utspillene fra Netanyahu. Mona Juul henviser til utenriksdepartementet i Oslo.

Ingen av dem som har vært innvolvert i fredsprosessen i Midtøsten og de hemmelige forhandlingene på storgodsene i Norge i 1993 legger likevel skjul på en viss skuffelse, kanskje også litt opppgitthet over at hele freden har kjørt seg fast.

Men Netanyahus Likud-koalisjon skal ikke ha hele ansvaret. Det gikk tregt med forhandlingene også under Arbeidepartiets statsminister Yitzhak Rabin og Shimon Peres, ifølge fredsmeklere NTB har vært i kontakt med.

Bedre blir det ikke av at den israelske regjeringen åpenbart har bestemt seg for å bygge drøyt 30 000 nye boliger på Vestbredden. Alle som har kjørt forbi Kiriyat Sefer på Vestbredden kan bekrefte at byggekranene nærmest står i kø.

Washington-møte
I neste uke skal Netanyahu møte USAs president Bill Clinton i Washington og svare for hvordan Israel har oppfylt Oslo-avtalen og det partene i Midtøsten undertegnet utenfor Det hvis hus i sepember 1993.

Arafat mener at Israel og Netanyahu ikke har gjor sin del av arbeidet. Netanyahu mener at Arafat og hans selstyreadministrasjo n ikke har gjort sitt.

I mellomtiden bygges det, men mye mer i de israelske bosettingene på Vestbredden enn i Gaza og Hebron, der investeringene utenblir, ikke minst de private, selve tegnet på at noen har tro på en fred i Midtøsten.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!